hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „21. századi pártok” veresége
Budapesten a baloldali blokk maga alá gyűrte Orbán teljes ellenzékét

2019. 11. 07.
Eseménydús napja volt Budapestnek a keddi. Megalakult az új Fővárosi Közgyűlés, felálltak a bizottságok, és megválasztották Karácsony Gergely helyetteseit.  És megalakult a fővárosi cégek új vezérkara is, nagyon is ismerős névsorral.

Nagyvonalúság kifelé és a táboron belül

Már a bizottsági helyek elosztásánál látszott, hogy az október 13-ai budapesti győztesek táborában komoly átrendeződés történt az elmúlt hetekben, méghozzá a „régi baloldal” javára. Nem kapott bizottsági tisztséget Ferencváros (egyébként közel 20 százalékos fölénnyel megválasztott) polgármestere, Baranyi Krisztina, viszont a költségvetési bizottság elnöke lett a IX. kerületből épp Baranyi előválasztási győzelme nyomán kiszorult, kritikusai szerint a Fidesz helyi vezetésével remek viszonyt ápoló Pál Tibor ferencvárosi szocialista vezető, a kerület egykori alpolgármestere. Baranyi mindezt a következő kommenttel osztotta meg Facebook-oldalán: „A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort, akit Ferencváros polgárai közel harminc év után kiszavaztak a város vezetéséből. A képen épp esküt tesz, miszerint a Költségvetési Bizottság tagjaként benneteket fog szolgálni. Mindezt természetesen tudomásul vettem, de a pozíciókról szóló előterjesztéseket nem tudtam megszavazni, hiszen tíz perccel ezek tárgyalása előtt kaptam kézhez őket, és ily módon szembesültem ezzel a helyzettel. Van, ami nem változik.”

A bizottsági helyek elosztásával más gond is akadt, például az, hogy a fővárosban ellenzékbe került Fidesz véleményét tolmácsoló Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a helyek elosztása nem tükrözte a közgyűlési arányokat – magyarul a helyben hatalomra került ellenzéki pártok semmibe vették a kisebbségbe szorult Fidesz szempontjait, vagyis éppen olyan magatartást tanúsítottak ellenfeleikkel szemben, mint amivel a Fideszt szokták vádolni rendszeresen. Ezért aztán a Fidesz egyetlen bizottságba sem jelölt senkit, és képviselői a tagok megválasztása előtt elhagyták a közgyűlést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!