hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Ecseritől a hazai műgyűjtés csúcsáig
Interjú Kieselbach Tamással

2019. 11. 07.
A Kieselbach Galériában tömérdek festmény cserélt már gazdát, vagy került felfedezésre. Magyarország egyik legmeghatározóbb műgyűjtőjének fanatizmusa egy gyermekkori érintésnek köszönhető, amit azóta is hűen őrizget magában. Beszélgetés a hazai művészet jövőjéről, a műkedvelésről és a múzeumok jelentőségéről.

Milyen volt az a 16 éves kisgyerek, aki először meglátott egy festményt, és eldöntötte, hogy ezekkel fog foglalkozni? Mi fogta meg ennyire a festményekben, régiségekben?

– Előbb kezdődött, 14 éves korom körül már régi tárgyakkal foglalkoztam. Ugyan nem műtárgyak voltak, hanem egy régi világnak az üzenetei, olyan tárgyak, amiket én izgalmasnak, szépnek láttam. Ezt megelőzően is gyűjtöttem már, bélyegeket, kőzeteket és kagylókat, de ez még nem lépett túl a gyerekkorra jellemző, ösztönös tevékenységen. Amikor viszont régiségekkel kezdtem foglalkozni, ez rögtön együtt járt a siker kézzel fogható élményével: pénzt kerestem vele. A festmények már korábban is jelen voltak az életemben – az otthonunkban is voltak képek a falon –, de a kereskedés és a gyűjtés a gimnázium végétől indult el, és az egyetemi évek alatt vált intenzív, napi élményforrássá. Ekkor már minden kiállításon, minden Bizományi árverésen ott voltam, és azt is biztosan tudtam, hogy műkereskedő leszek.

Mikor döntötte el, hogy galériája lesz?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!