hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor végre leomlott a Fal

2019. 11. 07.
Harminc éve dőlt le a berlini fal. Igen, ez az a kettős határvonal, közte a szörnyűséges halálsáv, amire Tom Hanks oly rémülten néz alá a Kémek hídjában, miközben vonata áthalad Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között.

Pontosan ez az építmény szakadt át azon a bizonyos november 9-én, a késő esti híradó után, és az eddig bezárt kelet-berliniek sírva és nevetve tódultak a gyűlölt és rettegett fal tetejére, hogy ott ugrándozzanak, pezsgőt bontsanak máris, és ölelgessék az utolsó pillanatig kőkeményen vonalas és egy korábbi rezsimben már ismerős csukaszürke egyenruhába bújt gépembereket (volt szerencsém hozzájuk) a német „népi és demokratikus” mintaállam farkaskutyáit (lásd: Állatfarm), az akkor bezzeg zavartan tébláboló határőröket.

Hatalmas szenzáció volt ez akkor, ami nekünk, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben világra jötteteknek indokolja egy mélyről jövő könnycsepp elmorzsolását.

Mert a kommunizmus kísértete helyett akkor valami más járta be Európát. Úgy éreztük, csúcsra szökik az eufória, a remény pedig oly hirtelen nő hatalmasra, mint valami tenger alól kinőtt vulkanikus képződmény.  Maga Nyugat-Berlin, a fallal körül zárt városállam, a késő-kádárkori vicc szerint: Vörös-tengerben egy sziget, egész novemberben ünnepelt, és minden odaérkezővel kész volt megosztani az ő jókedvét. Nem mondanám, ha nem láttam volna a saját szemeimmel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!