hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Drámai beszámolók a Hegyi Karabah keresztény menekültjeiről

Keresztényüldözés, etnikai tisztogatás, nemzeti tragédia. Így jellemezte az örmény oldal a villám­offenzívát, mely tíz hónapos kegyetlenblokád után tömeges exodus keretében látszik lezárni a véres konfliktusokat generáló, Örményország és Azerbajdzsán között húzódó vitatott enklávé, Hegyi-Karabah státuszát.

Milyen fordulatot hozhat Fico visszatérése a régióban?

Erőteljes pofonként élte meg a progresszív Nyugat a legújabb szlovákiai választások eredményét. Robert Fico visszatérésével leállhat az Ukrajnának folyósított katonai segítség, előtérbe kerülhet a béketárgyalások ügye, és az illegális migrációval szemben is kemény fellépés várható.

„Hol van az Istenetek?” - E heti köszöntő

Napok óta elkeseredett örmények kígyózó sorai tartanak a határra. Már mintegy százezren hagyták maguk mögött szülőföldjüket, évszázados kultúrájuk színhelyét, lakóházaikat és ingóságaikat.

Belföld

Interjú: Fals képet mutat a népszámlálás vallási eredménye?

A szakmai szempontból elhibázott kérdéssor miatt nehéz érdemi következtetéseket levonni a népszámlálás vallási adataiból – mondta lapunk kérdésére Csepeli György szociálpszichológus professor emeritus.

Brutális ápolóhiány: ki fogja ellátni a betegeket?

Kórházba kerülni nem mindig életbiztosítás, de mostanában kész rémtörténeteket hallani arról, hogy a vészes ápolónőhiány miatt milyen gyógyulási vagy akár túlélési esélyei vannak a kórházi fekvőbetegeknek. Egy 27 éve pályán lévő ápolónővel beszélgettünk, hogy kicsit betekintsünk az ő világukba is.

A mesterséges intelligenciát is felpörgetheti Krausz Ferenc kutatása

Laikusok számára idegennek tűnhet, de már évtizedek óta jelentős kutatások zajlanak szerte a világban az ún. attoszekundumos fizika világában, amely többek között azt vizsgálja, hogy mi minden történik egy atom körül a másodperc egymilliárdszor egymilliárdod része alatt. Hogy pontosan mire is jó az ilyen irányú kutatás, Vámos Lénárd kutató fizikust, a Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori munkatársát kérdeztük.

Milyen áttörést hozhatnak a magyar Nobel-díjas kutatók felfedezései?

Szinte még fel sem ocsúdott ámulatából az ország Karikó Katalin Nobel-díja után, amikor másnap egy másik magyar tudós, Krausz Ferenc is megkapta a rangos elismerést. Mindketten a gyógyítás terén hozhatnak radikális változást.

Hit és értékek

Egyre erősödik a zsidó jelenlét a Templom-hegyen

A most véget ért héber évben közel 50 ezer zsidó látogatott a judaizmus legszentebb helyére, amely eleddig számukra jórészt elérhetetlen volt. Saját szemünkkel tapasztaltuk azonban a hegyen máig uralkodó vallási intoleranciát és hatósági kényszert. Az illegális áldozat­bemutatási kísérletek, letartóztatások, lopva elmondott imák időszaka még ugyan nem járt le, de lassú változás érezhető.

HÁTTÉR

Döbbenetes a hasonlóság a nácizmus és a kommunizmus között

A német nácizmust hagyományosan jobboldali politikai ideológiának tekintik. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a jellemzőit, azt láthatjuk, hogy lényegében baloldali alapokon áll. Vagyis a kommunizmusnak nem a szöges ellentéte, hanem tulajdonképpen alternatívája a szélsőbaloldalon.

Tanácsok, ha nem akarja, hogy ellopják a Facebook-profilját

Sorra törik fel, lopják el a magyar Facebook-profilokat, mely esetek többségére válaszként a közösségimédia-óriás csak hallgat. Családi fotók, kisgyermekeket ábrázoló képek silányulnak az internetes feketepiac árucikkeivé, nem beszélve a pénzügyi csalásokról és a jó hírnév megsértésének problémájáról.

A kerékpár és a városi bringázás története

Napjainkban egyre elterjedtebb a kerékpározás. Rengetegen pattannak két kerékre sportolás, egészségmegőrzés, túrázás céljából, de van, akinek ez jelenti a napi közlekedési eszközt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!