hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutális ápolóhiány: ki fogja ellátni a betegeket?
Brutális ápolóhiány: ki fogja ellátni a betegeket?

Ápolónők nélkül az orvosok munkája semmit sem ér, mert a gyógyítás csapatmunka.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 10. 04.
Kórházba kerülni nem mindig életbiztosítás, de mostanában kész rémtörténeteket hallani arról, hogy a vészes ápolónőhiány miatt milyen gyógyulási vagy akár túlélési esélyei vannak a kórházi fekvőbetegeknek. Egy 27 éve pályán lévő ápolónővel beszélgettünk, hogy kicsit betekintsünk az ő világukba is.

A napokban jött a hír – konkrétan Kunetz Zsombor orvos Facebook-oldalán – egy újabb kórházi osztály bezárásáról, miszerint a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban végleg leáll a legnagyobb belgyógyászati osztály, és a maradék három is csak erősen csökkentett kapacitással tud tovább működni.

Kunetz szerint ez nemcsak Pest megye, hanem Budapest ellátását is veszélyezteti, mivel a kieső funkciók ellátására kijelölt, ugyancsak óriási kapacitáshiánnyal küzdő intézményekben a várólisták beláthatatlan meghosszabbodását és a dolgozók teljes kizsigerelését idézi elő. Ez egy öngerjesztő folyamat: a fokozódó terhelés és a rossz feltételek miatt egyre több szakdolgozó tűnik el a pályáról.

„Hiába teszek meg mindent orvosként, ápolónők nélkül a munkám semmit sem ér, mert a gyógyítás csapatmunka. Az orvosbérek emelkedése óta a kórházak működését leginkább a szakdolgozóhiány veszélyezteti” – állítja egy belgyógyász szakorvos. Az ápolónőhiány negatív következményeit, a betegek súlyosbodó kiszolgáltatottságát leginkább az érintettek, illetve hozzátartozóik oldaláról ismerhetjük. Mindennapos tapasztalat, hogy a kórházi betegek ellátásához a vécépapírtól a kötszereken, papírtörlőkön át a gyógyszerekig mindent a rokonoknak kell bevinniük. De az sem árt, ha mindig van a beteg mellett egy hozzátartozó, aki felügyeli vagy elvégzi a gyógyszerek beadását, szükség esetén a beteg etetését, itatását, mosdatását, forgatását, pelenkázását, az infúziócsere vagy a fertőzések időben való felismeréséről és sok egyébről már nem is beszélve. Abba pedig jobb nem is belegondolni, hogy mi a sorsuk azoknak a betegeknek, akiknek nincsenek (ráérő) családtagjaik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!