hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanácsok, ha nem akarja, hogy ellopják a Facebook-profilját
Mi állhat a kiberbűnözés mögött?
Tanácsok, ha nem akarja, hogy ellopják a Facebook-profilját

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 04.
Sorra törik fel, lopják el a magyar Facebook-profilokat, mely esetek többségére válaszként a közösségimédia-óriás csak hallgat. Családi fotók, kisgyermekeket ábrázoló képek silányulnak az internetes feketepiac árucikkeivé, nem beszélve a pénzügyi csalásokról és a jó hírnév megsértésének problémájáról.

Az elmúlt években megszaporodott – már-már rutinszerűvé vált – a személyes Facebook-oldalak feltörése. Akár a közvetlen környezetünkben is egyre több ilyen esetről hallhattunk. A felhasználó egyik percről a másikra saját közösségi oldalának külső szemlélőjévé válik, mialatt minden erőfeszítésével azon dolgozik, hogy visszanyerje mind azt a sok emléket, adatot, amit a profilja hosszú évekig tárolt.

Vannak, akiknek a banki adatait nyúlják le, vagy a gyermekeinek nyilvánosságra bocsátott fotóit tulajdonítják el, míg másoknak a személyi azonosságát hekkelik meg, károkat okozva a hírnevében.

Indíték, motiváció

Vegyük alapul azt a tényt, hogy az elmúlt évek alatt a Facebook felhasználói rengeteg digitális tartalmat halmoztak fel. Ismerőseikkel és barátaikkal a kapcsolati háló elsődleges csatornája maga a közösségi oldal lett, gyakorlatilag ezen zajlik az élet. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a rendszer adta lehetőségek mellett a hibafaktorok felismerésével a virtuális világban is érvényt szerezzen a bűnözés. De vajon milyen értékekre bukkanhat ma itt egy kiberbűnöző?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!