hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Döbbenetes a hasonlóság a nácizmus és a kommunizmus között
A 20. század két nagy totális rezsimjének hasonlóságai
Döbbenetes a hasonlóság a nácizmus és a kommunizmus között

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 04.
A német nácizmust hagyományosan jobboldali politikai ideológiának tekintik. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a jellemzőit, azt láthatjuk, hogy lényegében baloldali alapokon áll. Vagyis a kommunizmusnak nem a szöges ellentéte, hanem tulajdonképpen alternatívája a szélsőbaloldalon.

Divatos a nácizmust emlegetni, és politikai ellenfelektől kezdve ezzel az ideológiával kapcsolatos jelzőkkel illetni mindenkit, aki a ma forró témákban alternatív véleményt képvisel. Tévhit azonban, hogy a nácizmus kizárólagosan a jobboldal sajátja.

A nácizmus kialakulását Adolf Hitler nevéhez kötjük, aki a két világháború között szerezte meg a hatalmat Németországban. Az 1933-as választási győzelme és a felhatalmazási törvény után Hitler totális diktatúrát vezetett be.

A náci állam mindenre rátette a kezét, igyekezett mindent a befolyása és uralma alatt tartani. Ezzel egy időben elkezdték átformálni a német társadalmat is ideológiai alapon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!