hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi egy antikommunista pártot képviseltünk
Mészáros István és Hack Péter az SZDSZ-ről és a rendszerváltásról
Mi egy antikommunista pártot képviseltünk

Mészáros István és Hack Péter az SZDSZ-ről és a rendszerváltásról(Fotó: MTI / Kovács Attila)

2020. 05. 21.
Harminc éve alakult meg az elsõ szabadon választott ország­gyûlés és kormány. Ebbõl az alkalomból kérdezte a Hetek párhuzamos interjúban a rendszerváltás két szereplõjét és közeli szemtanúját arról, mit látnak a fordulat legnagyobb eredményeinek és hiányosságainak.

30 év távlatából visszatekintve sokaknak – különösen a fiataloknak – olyan érzésük lehet, mintha a rendszerváltás egy magától értetődő átmenet lett volna a pártállamból a demokráciába. Pedig emlékszünk, 1988-ban Erich Honecker keletnémet pártfőtitkár még azt ígérte, hogy a berlini fal száz év múlva is állni fog. Mi volt az pont, amikor Önök úgy érezték, tényleg megtörténhet a fordulat?

Mészáros István: – 1989 őszén, a négyigenes népszavazás után, amikor láttam, hogy ennek az eredményét nem döngölték be a földbe, nem parancsoltak megálljt, pedig a népszavazás akkor keresztbe tett a szocialista hatalomátmentési stratégiának.

Hack Péter: – Reménykedtünk ugyan, de mindig csak egy lépésben mertünk előre gondolkodni. Hadd mondjak erre egy személyes történetet: 1989 nyarán volt egy ifjúsági konferencia Strasbourgban, amelyre az SZDSZ képviseletében másokkal együtt engem is delegáltak. Pont ugyanezekben a napokban a menyasszonyom nyelvtanulás céljából Izraelbe készült. Akkor még úgy búcsúztunk el egymástól, hogy előfordulhat, csak 20-30 év múlva látjuk egymást újra. A történelmi tapasztalat azt mutatta, hogy egy esetleges katonai beavatkozás pillanatok alatt mindent felülírhat. Erre szerencsére nem került sor, de a folyamat még nagyon törékeny volt. Mint utólag kiderült, még 1989 novemberében is lehallgatták a telefonomat.  Épp hálaadó istentiszteletre készültünk a népszavazás után, amikor egy rokonommal beszélgetve egy ismeretlen harmadik hang beleszólt a vonalba, hogy „ejnye, ilyenkor is dolgoznak, pedig ma ünnepelni kellene…” Ezért aztán igazán optimista ebben a tekintetben csak 1990. május 2-a után lettem, amikor megalakult az új parlament.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!