hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drámai beszámolók a Hegyi Karabah keresztény menekültjeiről
Villámháború és exodus
Drámai beszámolók a Hegyi Karabah keresztény menekültjeiről

Fotó: Almast K. Yesayan

2023. 10. 04.
Keresztényüldözés, etnikai tisztogatás, nemzeti tragédia. Így jellemezte az örmény oldal a villám­offenzívát, mely tíz hónapos kegyetlenblokád után tömeges exodus keretében látszik lezárni a véres konfliktusokat generáló, Örményország és Azerbajdzsán között húzódó vitatott enklávé, Hegyi-Karabah státuszát.

Azerbajdzsán szeptember 19-én terrorelhárítás címszó alatt katonai műveletet indított a főként örmények lakta Hegyi-Karabahban, ahol erői heves ágyúzást és lövöldözést folytattak, célba véve civil területeket. Az azerbajdzsáni hadsereg 24 órás intenzív offenzíváját követően az örmény fél bejelentette, hogy leteszik a fegyvert és megállapodtak a tűzszünetről a Moszkva által meghatározott feltételek szerint. Az önhatalmúlag kikiáltott (Hegyi-Karabahi) Arzah Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján kapitulált, és megígérte, hogy a köztársaságot az év végéig feloszlatják.

Ez véget vethet az enklávéban és környékén három évtizede tartó, időszakos konfliktusnak, megszakítva a dél-kaukázusi régió 10 hónapos blokádját, amely a lakosok szerint a behódolásig éheztette őket, illetve szertefoszlatná az Azerbajdzsán által követelt területen egy független állam létrehozására irányuló reményeket.

Az Örményország és Azerbajdzsán közötti politikai vita Hegyi-Karabah miatt akkor kezdődött, amikor az 1980-as évek végén az akkori Szovjetunió meggyengült, és az örmények azt követelték, hogy az örmény többségű régiót csatolják az Örmény Szovjet Szocialista Köztársasághoz. A Szovjetunió 1991-es összeomlása után a konfliktus teljes körű háborúvá fajult, amely egészen az 1994-es, orosz közvetítéssel létrejött békeszerződésig tartott. Körülbelül 30 ezer ember halt meg, és több mint egymillióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. A harcok még több évtizeden át folytatódtak, kitörölhetetlen nyomot hagyva Hegyi-Karabah örmény nemzetiségű lakosainak generációin. A legutóbbi, 2020-as háborúban a Törökország által támogatott Azerbajdzsán visszaszerezte a területet körülvevő területek nagy részét, valamint magának a régiónak egy részét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!