hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen áttörést hozhatnak a magyar Nobel-díjas kutatók felfedezései?
Magyar tudósok a világ élén
Milyen áttörést hozhatnak a magyar Nobel-díjas kutatók felfedezései?

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

2023. 10. 04.
Szinte még fel sem ocsúdott ámulatából az ország Karikó Katalin Nobel-díja után, amikor másnap egy másik magyar tudós, Krausz Ferenc is megkapta a rangos elismerést. Mindketten a gyógyítás terén hozhatnak radikális változást.

Óriási elismerés érte hazánkat október első hetében, amikor egymás után két magyar tudós munkásságát is a legmagasabb kitüntetéssel értékelte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Karikó Katalinnal és Krausz Ferenccel együtt mostanra 15 (vagy egyesek szerint 18) magyar vagy magyar származású Nobel-díjasunk lett – ami akkor is hatalmas teljesítmény egy ilyen kis országtól, ha a díjazott tudósaink nagy része külföldön élve és dolgozva – több esetben más ország állampolgáraként – soha nem „hozta haza” az elismerését. Ismerve hazánk modern kori történelmét, ebben talán nincs is semmi meglepő. Ez elmondható Karikó Katalinról és Krausz Ferencről is – mindketten nyugaton élnek és dolgoznak.

„Nem voltam biztos benne, hogy álmodom-e vagy ez a valóság” – így fogalmazott a nobelprize.org oldalon közzétett interjúban Krausz Ferenc Németországban élő magyar fizikus, aki épp otthon volt, amikor jött a hír: két másik kutatóval együtt ő kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

A tudósok az elismerést az „elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták”. Akit bővebben érdekel, mit is jelent ez, mostanra bőségesen talál róla anyagot az interneten, a rövid összefoglaló szerint „az alapkutatás jelenleg az univerzum megértését célozza, de számos területen – például az elektronikában és az orvosi diagnosztikában is – lesz lehetőség a gyakorlati alkalmazására”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!