hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mesterséges intelligenciát is felpörgetheti Krausz Ferenc kutatása
Fénysebességgel működő számítógépek
A mesterséges intelligenciát is felpörgetheti Krausz Ferenc kutatása

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 04.
Laikusok számára idegennek tűnhet, de már évtizedek óta jelentős kutatások zajlanak szerte a világban az ún. attoszekundumos fizika világában, amely többek között azt vizsgálja, hogy mi minden történik egy atom körül a másodperc egymilliárdszor egymilliárdod része alatt. Hogy pontosan mire is jó az ilyen irányú kutatás, Vámos Lénárd kutató fizikust, a Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori munkatársát kérdeztük.

A szakértő hangsúlyozta, hogy van jelentősége annak, hogy Krausz mindezt Németországból tudta elérni, hiszen a német technológia és tudományos élet még ma is kimagasló világszinten, ahogyan a történelem során is az volt, gondoljunk csak arra, hogy a második világháborút követően mind az Egyesült Államok, mind pedig Oroszország német tudósok elszívásával próbált a másik nagyhatalommal szemben előnyre szert tenni. Ezt az elszívó hatást Vámos még ma is érzi, lényegében az Egyesült Államoknak elképesztő gazdasági eszköztára van arra, hogy az ilyen jellegű kutatásokat finanszírozza, így nem mondható, hogy Németország egyedül dominálná az attoszekundumos fizika területét, és ezt már csak az is jelzi, hogy a Nobel-díjat is három embernek ítélték oda, Krauszon kívül egy svéd és egy amerikai kutató nyerte azt el.

Arra, hogy pontosan milyen területeken hasznosulhat az egészségügy mellett, a kutató fizikus számos lehetséges felhasználási módot is említett. Az egyik ilyen például a félvezetőipar, hiszen minden korábbinál tisztább képet lehet nyerni azzal kapcsolatban, hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással ezek a vezetők a molekulák szintjén, hogyan ugrálnak egyik atomról a másikra az elektronok a kémiai, fizikai folyamatok során. Vámos a jövőben még azt is lehetségesnek tartja, hogy létre lehet hozni akár egy olyan számítógépet is, amellyel már nem az elektronok sebességével, hanem annál jóval gyorsabban, akár fénysebességgel is lehetne számolni.

Ez forradalmasíthatná akár a számítástechnikát, ennél gyorsabb információáramlást ugyanis nem lehet a természetben kivitelezni – az ilyen irányú áttörés pedig közvetve bármilyen más, akár gazdasági, ipari vagy hadi területen is hasznosulhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!