hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

India napokon belül megelőzheti Kínát

Hamarosan India lesz az új Kína – legalábbis ami a népességet illeti. A hindu szubkontinens számára hatalmas lehetőségeket kínál a másfél milliárd felé közelítő lakosság, de vajon képes lesz annak minden előnyét kihasználni?

Miért ment Izraelbe az egykori iráni uralkodó fia?

Irán egykori uralkodójának fia, Reza Pahlavi izraeli látogatása több ponton is izgalmassá vált, és történelmi jelentőségűnek tekinthető, mivel korábban ilyen magas rangú vezető a mindenkori teheráni vezetés részéről nem tett látogatást a zsidó államban.

Leváltják-e Trumpot az amerikai evangéliumi keresztények?

Ahogy közeleg az amerikai elnökválasztás, úgy indult meg a verseny a királycsináló evangéliumi keresztények támogatásáért is a republikánus oldalon, Trump pedig a legfrissebb felmérések szerint az őt övező vádak ellenére is jól teljesít.

Belföld

Hazugságok kora – E heti köszöntőnk

Miközben az Egyesült Államokban heteken belül berúgják a kampánymotort az elnökjelöltségért küzdők, és megindul a hajsza a társadalom különféle szereplőinek kegyeiért – például az evangéliumi keresztény szavazókért – neves techvezérek és jövőkutatók már arról beszélnek, hogy a 2024-es elnökválasztás lehet az utolsó „emberi” választás az USA-ban.

„A falvakban máig tudják, kik azok, akik részt vettek a deportálásokban”

Egyáltalán képesek lennénk rendbe tenni a múltunkat ilyen lelkivilággal? Ilyen fokú önbizalom- és önkritikahiány mellett? – Persze, hogy képesek lennénk. A terápia alapja a beszéltetés. Az elmondott magántörténetek sokaságából jön létre a mindennapi életben egy olyan mozaik, ami az emberi lét lényege: hogy sokféle olvasata létezik.” Az idézet egy interjúból való, amit Csepeli György szociálpszichológussal készítettünk 2012-ben az Új tekintélyelvűség a mai Magyarországon című kutatásukról.

Megkongatták a vészharangot: kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától?

Pufikabátos pápa, bilincsbe vert Trump, világsztárok hangján megszólaló kamusláger, álinterjú Michael Schumacherrel. És pánikoló tudósok. Egyre többen hívják fel a figyelmet  a mesterséges intelligencia (MI) féktelen terjedésének veszélyeire, sokak szerint az emberiség már elengedte a gyeplőt.

Hit és értékek

Miért nem hisz sok keresztény a bűnben?

Előző számunkban érintettük röviden a zsidó–keresztény kinyilatkoztatás alapigazságai ellen zajló „újjakobinus forradalom” néhány jellemzőjét. Ahogy a történelmi előkép esetében, úgy ma is ennek célja, hogy ne csak a kultúrát, társadalmi berendezkedést  és a tradíciókat változtassák meg, hanem az emberek tudatából – és még inkább a szívéből – is eltöröljék Jézus Krisztus valódi győzelmét a sötétség erői felett.

HÁTTÉR

Elfelejtett kontinens: mi lesz Afrikával a nagyhatalmi versengés árnyékában?

Több alkalommal sokkolta a közvéleményt, hogy afrikai nemzetek hivatásos katonái, akik az Egyesült Államok Afrika Parancsnoksága (AFRICOM) által szervezett képzéseken vettek részt, a demokratikusan választott hatalom megdöntésében játszottak szerepet. A sajtóban rendre felmerült az amerikai hadsereg felelőssége.

Tanulmány: valami szörnyűség alakul Amerikában

Sokan figyelik aggódva, mi zajlik az utóbbi években a szabadság hazájában. Az Egyesült Államok „színeváltozása” Jacob Sie­gel szerint egy új kormányzati és társadalmi szerveződési forma születése, „amely annyira különbözik a huszadik század közepi liberális demokráciától, mint amennyire a korai amerikai köztársaság különbözött a brit monarchizmustól, amelyből kinőtt”.

A Fox News megegyezésének valódi ára

„Az amerikai demokrácia hardvere egy elavult számítógép” – állapítják meg szakértők az elektronikus szavazógépek veszélyeiről az HBO-n 2020-ban Kill Chain címmel bemutatott dokumentumfilmben. A Fox kontra Dominion ügy mégis azt mutatja, hogy ma már nem lehet a választások biztonságával kapcsolatos aggályokat (sem) megfogalmazni.

KÁVÉSZÜNET

Ezért érdemes szezonális zöldségeket fogyasztani

A tavasz beköszöntével virágba borulnak a rétek, friss, zsenge hajtásokat hoznak a növények. A szabadban már az orrunkban érezhetjük a napsütés által ébredező, frissen hajtó növények illatát. A piacok megtelnek színes, ropogós, friss alapanyagokkal, amely szezonális élelmiszerek ízükben verhetetlenek.

A Tapolcai-medence kincsei

A Balaton-Felvidék és a Tanúhegyek között megbújó Tapolcai-medence mikroklímája hasonlóan különleges, mint a Káli-medencéé, amelynek a levendulamezőit egyre többen keresik fel minden évben.

„Nem kellettem senkinek” – nehéz gyermekkoráról mesélt a kick-box bajnok a Heteknek

Melcsivel az idei Forbes Woman Summit konferencián találkoztam először. Lenyűgöző kedvessége és bája pillanatokra feledteti, hogy egyébként egy bronzérmes kick-box bajnokkal állok szemben. Ki is gondolná, hogy e gyönyörű és egyben szerény karakter mögött egy harcos és küzdő sportoló áll? Melinda nehéz gyerekkora ellenére eldöntötte, hogy nem vesztesként, hanem győztesként fogja élni az életét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!