hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért ment Izraelbe az egykori iráni uralkodó fia?
Másik Irán(y)?
Miért ment Izraelbe az egykori iráni uralkodó fia?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 26.
Irán egykori uralkodójának fia, Reza Pahlavi izraeli látogatása több ponton is izgalmassá vált, és történelmi jelentőségűnek tekinthető, mivel korábban ilyen magas rangú vezető a mindenkori teheráni vezetés részéről nem tett látogatást a zsidó államban.

Ugyan az egykori trónörökös nem tölt be hivatalos pozíciót hazájában, sőt jelenleg száműzetésben él, szerepe az iráni diaszpóra körében az utóbbi időszakban igen megnövekedett, bizonyos körökben a jelenlegi Iszlám Köztársaság berendezkedésével szembehelyezkedő ellenzéki csoportosulások egyik szimbóluma.

Látogatása ugyan jelképesnek tűnik, de egyszerű protokollon jóval túlmutat, mivel sok esetben a szimbolikus események jelzésértékűek és tartalmi szempontból is erős töltetet hordoznak a térség közfelfogásában.
A nagy királyok örököse

Az izraeli látogatás önmagában is izgalmas a régióban zajló jelenlegi folyamatok tükrében, azonban a múltbeli események ismerete nélkül nehezen helyezhető el a mostani politikai és diplomáciai kontextusokban.
A Pahlavi-dinasztia uralmát 1979–ben döntötték meg, amely következtében el kellett hagyniuk Iránt, majd Egyiptomban találtak menedéket. Maga a sah Kairóban halt meg, végső nyughelye is itt található, halálát követően fia, Reza Kairóban felesküdött, jelezve saját és családja további igényét a pávatrónra. Azonban arra, hogy uralkodóként visszatérjen, igen csekély volt az esély. Az Egyesült Államokban telepedett le, ellenzéki szerepe ekkortól datálódik, Apja rendszere miatt személye jelenleg igen megosztó az ellenzéki körökben is. Ennek elsődleges oka, hogy a sah rendszerében nemcsak a vallási hátterű csoportok tagjait figyelték meg és üldözték, hanem azokat a baloldali tömörüléseket, szervezeteket is, amelyeket veszélyesnek tartottak a fennálló rendszerre nézve. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!