hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfelejtett kontinens: mi lesz Afrikával a nagyhatalmi versengés árnyékában?
KELETRE TOLÓDOTT FÓKUSZ
Elfelejtett kontinens: mi lesz Afrikával a nagyhatalmi versengés árnyékában?

Afrika megviselt térképe egy iskola falán.(Fotó: AP / Justin Lynch)

2023. 04. 26.
Több alkalommal sokkolta a közvéleményt, hogy afrikai nemzetek hivatásos katonái, akik az Egyesült Államok Afrika Parancsnoksága (AFRICOM) által szervezett képzéseken vettek részt, a demokratikusan választott hatalom megdöntésében játszottak szerepet. A sajtóban rendre felmerült az amerikai hadsereg felelőssége.

A mauritániai tábornok, Mohamed Ould Abdel Aziz 2008-ban a hatalmat megdöntve átvette az ország vezetését. Az amerikai közvéleményben már akkor kisebb megosztottságot keltett, hogy az Amerikai Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője a puccsot követően Azizt vezető tisztségviselőnek nevezte, akivel kétoldalú kapcsolatokat tartanak fenn, és megerősítette az amerikai fél az irányú elkötelezettségét, hogy az országgal közös biztonsági együttműködési programokat hajtsanak végre.

Amadou Sanogo százados megfordult a tengerészgyalogság quanticói (Virginia) bázisán és tiszti alapkiképzésben részesült az Államokban. 2012-ben Maliban Toumani Touré elnök hatalmát döntötte meg, mivel elégedetlen volt a kormányzatnak a tuaregek felkelésével szembeni fellépé­sével, amely elsősorban az ország északi területein okozott komoly biztonsági problémákat. Sajnálatos módon a puccs éppen céljával ellentétes hatást váltott ki, a hatalmi űrt kihasználva a fegyveres felkelők megerősítették hatalmukat, az általuk jelentette fenyegetés azóta számos szomszédos országban is jelen levő biztonsági kihívás. Az ország vezetése végül Franciaországtól kért katonai segítséget.

 A vesszőfutás azonban ezzel nem ért véget, 2020-ban és 2021-ben szintén puccsal buktatták meg az akkori hatalmat. Assimi Goita az ország különleges erőinek egységét vezette az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető harcosok ellen. Részt vett az AFRICOM Flintlock elnevezésű képzésén Nyugat-Afrikában és a Joint Special Operations University képzésén a floridai MacDill légibázison. Maliról szólva a wa­shingtoni székhelyű Atlantic Council nevű think tank munkatársa úgy nyilatkozott: „Nehéz lenne olyan tisztet találni a mali hadseregben, aki nem kapott a rangjának megfelelő vagy annál magasabb katonai kiképzést.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!