hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért érdemes szezonális zöldségeket fogyasztani
Tavaszi zsongás a konyhában
 Ezért érdemes szezonális zöldségeket fogyasztani

Fotó: Schweigert Boglárka

2023. 04. 26.
A tavasz beköszöntével virágba borulnak a rétek, friss, zsenge hajtásokat hoznak a növények. A szabadban már az orrunkban érezhetjük a napsütés által ébredező, frissen hajtó növények illatát. A piacok megtelnek színes, ropogós, friss alapanyagokkal, amely szezonális élelmiszerek ízükben verhetetlenek.

Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból nézve is érdemes törekednünk a szezonális étkezésre. Ez nem mást jelent, mint hogy előnyben részesítjük az adott évszakban a hazai, természetes körülmények között megtermő alapanyagokat. A friss, szezonális élelmiszerek lelőhelyei elsősorban a piacok, ahol kistermelők, őstermelők háztáji portékái között válogathatunk. Ha így vásárolunk, azzal a hazai gazdaságok munkáját támogatjuk, hiszen a bevételt visszaforgatják a mezőgazdasági tevékenységeikbe.

Ez a szemlélet azért környezetbarát, mert a szezonális zöldségek, gyümölcsök jóval kevésbé terhelik meg a természetet, mint a több száz vagy akár ezer kilométert utaz­tatott társaik. A nap által ér­lelt zöldségek, gyümölcsök íze sokkal zamatosabb, mint a hűtőházban tárolt társaiké. A pénztárcánknak is kedvez, ha természetes szezonjában vásároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket. Megspóroljuk a hosszú út, a csomagolás és a tartósítás árát.

Immunrendszerünk újra­töltése

A tavasz rendkívül előnyös szezonalitás szempontjából, hiszen az ekkor termő élelmiszerek valóságos vitaminbombák. A szervezetünket, immunrendszerünket kiválóan újratölthetjük ezekkel a finomságokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!