Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból nézve is érdemes törekednünk a szezonális étkezésre. Ez nem mást jelent, mint hogy előnyben részesítjük az adott évszakban a hazai, természetes körülmények között megtermő alapanyagokat. A friss, szezonális élelmiszerek lelőhelyei elsősorban a piacok, ahol kistermelők, őstermelők háztáji portékái között válogathatunk. Ha így vásárolunk, azzal a hazai gazdaságok munkáját támogatjuk, hiszen a bevételt visszaforgatják a mezőgazdasági tevékenységeikbe.
Ez a szemlélet azért környezetbarát, mert a szezonális zöldségek, gyümölcsök jóval kevésbé terhelik meg a természetet, mint a több száz vagy akár ezer kilométert utaztatott társaik. A nap által érlelt zöldségek, gyümölcsök íze sokkal zamatosabb, mint a hűtőházban tárolt társaiké. A pénztárcánknak is kedvez, ha természetes szezonjában vásároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket. Megspóroljuk a hosszú út, a csomagolás és a tartósítás árát.
A tavasz rendkívül előnyös szezonalitás szempontjából, hiszen az ekkor termő élelmiszerek valóságos vitaminbombák. A szervezetünket, immunrendszerünket kiválóan újratölthetjük ezekkel a finomságokkal.
Szent István - látnok vagy realista volt az államalapító király?
Szuverenitás, bibliai hit és Jeruzsálem kérdése »
„Miért létezik Izrael állama?” - Interjú Tatár György filozófussal
A megrendülés hiánya és az apokaliptikus tövis »
Alkalmazott vereségfilozófia? Tatár György Európáról és a migrációs krízisről
Interjú a térségünket formáló globális trendekről »