hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A falvakban máig tudják, kik azok, akik részt vettek a deportálásokban”
Holokausztemlékezet Magyarországon
„A falvakban máig tudják, kik azok, akik részt vettek a deportálásokban”

Fotó: Fortepan

2023. 04. 26.
Egyáltalán képesek lennénk rendbe tenni a múltunkat ilyen lelkivilággal? Ilyen fokú önbizalom- és önkritikahiány mellett? – Persze, hogy képesek lennénk. A terápia alapja a beszéltetés. Az elmondott magántörténetek sokaságából jön létre a mindennapi életben egy olyan mozaik, ami az emberi lét lényege: hogy sokféle olvasata létezik.” Az idézet egy interjúból való, amit Csepeli György szociálpszichológussal készítettünk 2012-ben az Új tekintélyelvűség a mai Magyarországon című kutatásukról.

A szavakat közel tíz évvel később tettek követték, amikor Csepeli György és két munkatársa, Papp Richárd antropológus és Surányi András filmrendező a magyarországi holokausztemlékezetről olyan kutatást indítottak el, amely fókuszcsoportos interjúkra épül. 

A beszélgetéseket kamerával rögzítették, s ebből az anyagból született meg a Már csak az van, ami nincs – A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon című kétrészes dokumentumfilmjük, melyet múlt héten vetítettek le Budapesten.

Beszélgető csoportok

A kutatók abból indultak ki, hogy lassan a vészkorszak minden szereplője eltávozik közülünk, miközben Közép-Európában máig elmaradt a kollektív szembenézés, a nyilvános párbeszéd a holokausztról. Ennek köszönhetően a felejtés és elhallgatás problémái, az antiszemitizmus megnyilvánulásai és a holokauszttagadás narratívái hazánkban is jelen vannak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!