hetilap

Hetek hetilap vásárlás
India napokon belül megelőzheti Kínát
Nagy népesség, nagy hatalom?
India napokon belül megelőzheti Kínát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 26.
Hamarosan India lesz az új Kína – legalábbis ami a népességet illeti. A hindu szubkontinens számára hatalmas lehetőségeket kínál a másfél milliárd felé közelítő lakosság, de vajon képes lesz annak minden előnyét kihasználni?

A  világ ötödik legnagyobb gazdaságát birtokló ország szociális és pénzügyi helyzetének láttán a szakértők egy része arról beszél, hogy ha sikerül kihasználnia a nagy lakosságban rejlő mérhetetlen potenciált, akkor egy olyan időszak köszönthet be a világpolitikában, melynek egyik főszereplője India lehet. De ne rohanjunk ennyire előre.

Az ENSZ Népesedési Alapja által „8 milliárd élet, végtelen lehetőség” (8 Billion Lives, Infinite Possibilities) címmel közzétett friss elemzés szerint hamarosan India lesz a Föld legnépesebb állama. Becsléseik alapján erre 2023 közepére kerülhet sor, amikor is az ország lakossága eléri az 1,4286 milliárd főt, ami 2,9 millióval lesz több, mint Kína 1,4257 milliárdos lakossága. Az ENSZ-nek egy másik szerve szerint viszont India 1 425 775 850 fővel már ezen a héten utoléri Kínát. Ráadásul, mivel Kínában folyamatosan csökken a népességszám, a két ázsiai óriás­állam közti különbség csak növekedni fog a jövőben – Kína visszatérése egészen valószínűtlen.

Az intenzív népszaporulat India számos régiójában olyannyira felgyorsult, hogy azzal a helyi gazdaság (főleg az északi régióban) egyszerűen képtelen lépést tartani. Ez többek között azzal jár, hogy bár egyre bővül a munkaképes állampolgárok köre, a piac csak apránként képes befogadni az újabb és újabb kenyérkeresőket. India más részein – elsősorban az ország fejlettebb, déli felében – azonban ennek épp az ellenkezője figyelhető meg: az ott élő lakosság körében már inkább ritkaság számba megy, ha valaki kettőnél több gyermeket vállal, ami alapján úgy tűnik, a lokális népszaporulat elérte tetőpontját, és ez a térség gazdaságára, illetve munkaerőpiacára is jelentősen kihat. Gajathri Radzsmurali, India egyik déli állama, Tamilnádu szakpolitikusa úgy értékelte a helyzetet, hogy szerinte „északon 10-15 évvel le vannak maradva hozzánk képest”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!