hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkongatták a vészharangot: kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától?
A jövő elkezdődött?
Megkongatták a vészharangot: kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 26.
Pufikabátos pápa, bilincsbe vert Trump, világsztárok hangján megszólaló kamusláger, álinterjú Michael Schumacherrel. És pánikoló tudósok. Egyre többen hívják fel a figyelmet  a mesterséges intelligencia (MI) féktelen terjedésének veszélyeire, sokak szerint az emberiség már elengedte a gyeplőt.

Jegyezzék meg, amit mondok: a mesterséges intelligencia sokkal veszélyesebb, mint a nukleáris robbanófejek” – ezek a szavak hagyták el nemrég Elon Musk száját, és még mielőtt az olvasó itt le is tenné az újságot, mert hiteltelennek tartja a Föld egyik leggazdagabb, egyúttal kétségtelenül sokszor exhibicionista botrányhősként viselkedő techvezérének intelmeit, nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a világ számos ismert és kevésbe ismert tudósa kongatja ezekben a napokban a vészharangot a mesterséges intelligencia fejlődése és emberiségre való rászabadítása miatt. Például a liberális transzhumanista izraeli sztártörténész, Juval Harari, aki aki Elon Musk, az Apple-alapító Steve Wozniak és több mint ezer tudós mellett maga is aláírt egy kiáltványt a mesterséges intelligencia fejlődésének kockázatairól. A kiáltványban szorgalmazzák, hogy legalább fél évre álljanak le az új típusú intelligenciák fejlesztésével, amíg megszületik egy közös biztonsági protokoll, mert szabadjára engedve a mesterséges intelligencia veszélyt jelent a társadalomra. 

Harari egy friss interjúban most nem kevesebbet állít, mint hogy az ember kiengedi a kezéből a hatalmat, a mesterséges intelligencia pedig képes lesz arra, hogy átvegye a hatalmat a kultúránk felett, hiszen nemsokára senki sem lehet biztos abban, hogy amit az interneten olvas, lát vagy hall, az valóság-e. Emlékezzünk csak vissza, hogy néhány hete az egész világot lázba hozta Ferenc pápa divatos pufikabátja. Vagy a fotó, amin a megbilincselt Trumpot rendőrök kísérik. Mesterséges intelligencia által létrehozott kamufotók voltak. Vagy az a slágerdal, amit a Universal kiadónak kellett minden platformról töröltetnie, mert a mesterséges intelligencia gyakorlatilag „ellopta” két világsztár hangját, és létrehozott egy saját produkciót, amit a fél világ hallgatott. Arról nem is beszélve, hogy a napokban kirúgták egy német lap főszerkesztőjét, aki leközölt egy MI-álinterjút a nyilvánosság elől elzárva élő autóversenyzőlegendával, Michael Schumacherrel. És ezek egyelőre még csak ártatlannak tűnő „csínytevések”,  de szakemberek szerint nem vagyunk messze attól, hogy akár po­litikusokat, gazdasági vezetőket vagy vallási elöljárókat kompromittálhatnak hasonló módon.

„Ez az első olyan, ember teremtette technológia, ami képes önálló döntéseket hozni. Akár rólad vagy rólam. És ez nem valami prófécia, ez már zajlik”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!