ChatGPT-vel nyilvánított részvétet a lövöldözés után egy amerikai egyetem, a diákok kiakadtak
ChatGPT-vel nyilvánított részvétet a lövöldözés után egy amerikai egyetem, a diákok kiakadtak

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 22.
A Vanderbilt Egyetem dolgozói a ChatGPT-vel íratták meg a Michigan Állami Egyetemen történt lövöldözés után a részvétnyilvánító e-mailt, amelyből a diákok szerint teljesen hiányzott az empátia.

A Michigani Állami Egyetemen történt lövöldözésben hárman meghaltak, és öten megsérültek, amikor egy 43 éves férfi tüzet nyitott.

A nashville-i Vanderbilt Egyetem oktatási- és emberi fejlődéssel foglalkozó kara a tragédia után a mesterséges intelligencia segítségével igyekezett megnyugtatni a hallgatóit, de pont az ellenkező hatást érték el vele.

A ChatGPT a „befogadó környezet megteremtésének” a fontosságát, „a tisztelet és megértés kultúráját”, és a „sokszínű tapasztalatok, nézőpontok és identitások” értékelését hangsúlyozta, de semmilyen konkrétumot nem tartalmazott arról, hogy például a hallgatók kihez fordulhatnak, ha segítségre van szükségük az események feldolgozásában.

Van abban valami beteg és torz irónia, hogy egy számítógéppel íratták meg az üzenetet a közösségről és az összetartozásról, mert nem vették arra a fáradságot, hogy ezt saját maguk tegyék meg”

- mondta a mesterséges intelligencia által kreált e-mailről egy diák.

Az üzenet elküldése után az egyetem egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős dékánhelyettese bocsánatot kért, elismerte, hogy az intézmény „értékeivel ellentétes”, hogy egy gyászidőszakban ChatGPT-vel nyilvánítsanak részvétet a hallgatóik felé, és le is mondott.

A dékáni hivatal belső vizsgálatot indított amiatt, hogy úgy ment ki a ChatGPT-vel írt e-mail, hogy azt ember nem vizsgálta felül, így teljesen hiányzott az üzenetből „a személyes kapcsolat és az empátia”.

(Yahoo News / CBS News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!