hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Identitásválságban a republikánusok?

A házelnök hosszadalmas, nyögvenyelős megválasztási folyamata komoly törésvonalakra világított rá az amerikai republikánus párt berkein belül, melyek a jövőben jelentősen akadályozhatják, hogy hatékonyan képviseljék ellenkultúrájukat a Biden-kormány woke irányvonalával szemben.

Mi áll a brazil „január 6.” hátterében?

Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája címmel a Nobel-díjas Gabriel García Márquez írt regényt még 1981-ben, s ami 2023. január 8-án történt Brazília­városban, az erőteljesen rímel legalábbis a cím első felére.

Érdekes tendenciákra világít rá a 2022-es Arab Véleményindex

Január első napjaiban tették közzé a katari Dohában az Arab Center for Research & Policy Studies (ACRPS) legfrissebb közvélemény-kutatását, melyben az arab népesség számos közéleti, geopolitikai kérdésre vonatkozó álláspontját vagy éppen hétköznapi szokásait vizsgálták.

Belföld

Búcsú a 95 éves korában elhunyt Karl Pfeifertől

„Bevallom, élvezem az újságírást. Először is konstruktívan kiélhetem az egészséges agressziómat. Nekem például gyűlöletes a rasszizmus vagy a fasizmus, de nem megyek oda egy nyilas suhanchoz, hogy behúzzak neki kettőt, inkább megírom” – így vallott néhány éve lapunk volt bécsi tudósítója arról, miért állt már meglett emberként újságírónak.

Vírusként terjedő magány, szétment házasságok: nagyon megviselte az emberi kapcsolatokat az elmúlt pár év

Miközben mind a Covid, mind a háború pótolhatlan veszteségeket okozott az emberáldozatok­kal, fontos szót ejteni arról is, hogy az elmúlt évek válságos időszaka milyen szinten tépázta meg az emberi kapcsolatokat társadalmi, közösségi és családi szinten is.

Hit és értékek

A tartalék bosszúja: A második generációban folytatódik a családi médiaháború

Jövedelmező módját választotta Harry herceg a pszichoterápiának, lapzártánk előtt egy nappal megjelent könyve az elmúlt évtizedek kiadói szenzációja lett, csak a fiktív névrokon, Harry Potter történetei vetekednek a Spare (Tartalék) című önéletrajzzal. A könyv körüli felhajtás azonban nem meglepő, a média gyakorlatilag megszületése óta kíséri a most 38 éves Harry életútját.

Jack Hayford élete egybekapcsolta a mozgalom nagy korszakait

Jack Hayford 1934. június 25-én súlyos betegen jött világra, a család hívő ismerősei könyörögtek életben maradásáért. Gyógyulására az orvosok nem találtak magyarázatot, „hacsak nem Isten ragadta ki a halál torkából”. 88 éven át életével bizonyította a bibliai igazságot, hogy minden lehetséges annak, aki hisz.

HÁTTÉR

Korszakváltó áttörést jelent a ChatGPT

Eljutott oda a technológia, hogy elérhetővé váltak a mesterséges intelligenciát vagy egyéb fejlett tech­nológiákat használó alkalmazások a tömegek számára is. Ráadásul Elon Musk cégének fejlesztése, a ChatGPT chatbot tényleg minőségi ugrást jelent minden elődjéhez képest. Milyen változásokra számíthatunk?

Optimista nihilizmus, a fiatalok új önsegítő filozófiája

Ismeretterjesztő YouTube-videók, rajz- és játékfilmek hirdetik, hogy az életnek úgysincs értelme, legalább töltsük szórakozva. A korunk szekularizációs mozgalmának palettáján új színfoltként feltűnt látásmódra különösen a Z generáció fogékony. De lehet-e az ember egyszerre nihilista és optimista?

Kadirov testvérei: Muszlim misztikusok Csecsenföldön és Ukrajnában

Az oroszországi csecsenek és ingusok körében igen nagy népszerűségnek örvend az iszlám misztikus ága, a szúfizmus. A térség szúfijai közt tartják számon a Batalkhadzhintszi néven futó testvériséget is, mely jelentősen meghatározta Ingusföld politikáját, mostanság pedig az orosz–ukrán háborúba is beszállt.

KÁVÉSZÜNET

Michelin csillagai: Ez a megbecsülés az, amire minden étterem vágyik?

Séfek és vendéglátóhelyek álma, évek küzdelmének gyümölcse, remélt, mégis meglepetés­szerű elismerés. A közel 100 éves múltra visszatekintő, Michelin Guide által osztott csillagok mára az egyik legtekintélyesebb díj, amit egy étterem vagy séf kaphat.

Piers Morgan az árral szemben

Újságíró, televíziós műsorvezető, celeb, üzletember, botrányhős. Piers Morgan egyszerre híres és hírhedt, egy éleslátó, független újságíró vagy éppen egy arrogáns, egomániás reality sztár. Magát liberálisnak vallja, de agresszíven szembeszáll a ,,transzgender őrülettel”. Ki ő valójában?

Hamarosan négy generáció között egyen­súlyoz­hatnak a jövő HR-esei

A szépreményű fiatalember jókora hamburgert majszolgatva lép be egy meetingre. Idősebb kollégái megrökönyödnek rajta, de ő nem érti. „Mi a baj? Azt mondták, hogy itt önmagam lehetek…” Az idősebb munkatársak felzúdulnak: „Bezzeg a mi időnkben minden jobb volt!”
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!