hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Optimista nihilizmus, a fiatalok új önsegítő filozófiája
Happy nihil
Optimista nihilizmus, a fiatalok új önsegítő filozófiája

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 12.
Ismeretterjesztő YouTube-videók, rajz- és játékfilmek hirdetik, hogy az életnek úgysincs értelme, legalább töltsük szórakozva. A korunk szekularizációs mozgalmának palettáján új színfoltként feltűnt látásmódra különösen a Z generáció fogékony. De lehet-e az ember egyszerre nihilista és optimista?

Nagy rajongótábora van például Gudetamának, pedig igazi antihős – vagy talán még az se: egy tojás. A Hello Kittyért is felelős Sanrio megavállalat által 2013-ban létrehozott rajzfilm a Net­flixen futó animációs sorozatként újragondolva népszerűsíti a neonihilista szemléletet. És úgy tűnik, bejött az ötlet, hogy az élet értelmetlenségének bemutatását egy „biztos halálra” ítélt sárga masszára bízzák, amely lomha, de cuki karakterével, valamint ambíció- és célnélküliségével csábít, hogy elfogadjuk mindennek a lényegi hiábavalóságát.

Az Univerzum játszóterén

Aztán ott van az optimista nihilizmus „manifesztója”: az a több tízmillió megtekintést begyűjtő videó, amelyet egy müncheni székhelyű dizájnstúdió készített. A Kurzgesagt (németül: „dióhéjban”) nevű poptudományos csatorna munkatársai válasznak szánták az Optimista nihilizmust azokra a kommentekre, melyek szerint az anyagaik egzisztenciális szorongást keltenek az emberekben.

„[Mi, emberek] megtanultuk, hogy nem mi vagyunk a középpontjában annak, amit ma univerzumnak nevezünk… mi csak egy újabb átmeneti szakasz vagyunk egy több milliárd éves múltra visszatekintő történelemben… – közli a szorongók ellazítására a videó. – Ha az univerzumnak nincs célja, akkor nekünk kell meghatároznunk, hogy mi a célja… Csináld azt, amitől jól érzed magad. Szabadok vagyunk egy univerzum méretű játszótéren, miért ne törekednénk tehát arra, hogy boldogok legyünk?”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!