hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamarosan négy generáció között egyen­súlyoz­hatnak a jövő HR-esei
Szomszédok és gamerek egy légtérben
Hamarosan négy generáció között egyen­súlyoz­hatnak a jövő HR-esei

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 12.
A szépreményű fiatalember jókora hamburgert majszolgatva lép be egy meetingre. Idősebb kollégái megrökönyödnek rajta, de ő nem érti. „Mi a baj? Azt mondták, hogy itt önmagam lehetek…” Az idősebb munkatársak felzúdulnak: „Bezzeg a mi időnkben minden jobb volt!”

Csakhogy a fenti „életképhez” hasonlók gyakran előfordulhatnak a munka világában. Ráadásul a trendek is afelé mutatnak, hogy hamarosan a legkülönbözőbb generációknak kell(ene) tudni együttműködni a munkahelyeken. Merthogy a napjainkban sokaknak sokszor fejtörést okozó, 1995–2010 között született Z generációt követően, legkorábban 6-7 év múlva már a 2010-es születésű, Alfa generáció tagjai is belépnek a munkaerőpiacra. Akiktől még „nagy világproblémák” majdani megoldását is várnák az idealistább beállítottságú HR-szakemberek, miközben még a Z generáció sajátosságai is rendszeres napi kihívásokat jelentenek. Mentségükre szóljon: a Covid–poszt-Covid–rezsiválság–szomszédos országban zajló háború tengelyt tekintve, most senki nem játszik épp könnyített pályán.

„Sajnos most egyszerre sok negatív generációformáló esemény zajlik. Ahogyan a kutatásaim során az egyik megszólalóm is fogalmazott: feleslegesek ránk az Y, Z stb. jelzők. Mi a rezsigeneráció vagyunk” – mondta el Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő, aki a Rejtélyes Z generáció címmel külön könyvet is szentelt a korosztályra és kihívásaikra. Akiket ráadásul jóval a mostani válságos évek előtt már behálózott az internet.

„Nem véletlenül nevezik őket »always online« nemzedéknek: legalább napi 7-8 órás, folyamatos internetes jelenlétük volt már a tömeges home office előtt is.” Ám a multitasking, az egyidejűleg többféle feladatra koncentrálás gyakran okoz nehézséget számukra. Ami nem is csoda, tekintve hogy folyamatos infódömpingben élik az életüket. Plusz kihívás, hogy az online információáradat hatására demokratizálódott a tudás – ennek minden előnyével és hátrányával. Ma lényegesen több ismeret jut el a világ legrejtettebb zugaiba is, de ezek sokszor nagyon felszínesek. „Egy volt középiskolás tanítványom intőt kapott órán, mert épp fizetős tartalmat gyártott a YouTube-ra. Az ukrajnai Valerie pedig az óvóhelyéről küldött online háborús tudósításokat az egész világnak. Eközben ugyanebben az online térben még a megrázó háborús tudósítás is bekerülhet a cuki, kisállatos tartalmak közé, csak mert Valerie kiskutyája is szerepelt a videókban” – mutatott rá a generációs szakértő az online tér furcsaságaira.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!