hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búcsú a 95 éves korában elhunyt Karl Pfeifertől
Nem fáradt el a harcokban
Búcsú a 95 éves korában elhunyt Karl Pfeifertől

Forrás: Karl Pfeifer

2023. 01. 12.
„Bevallom, élvezem az újságírást. Először is konstruktívan kiélhetem az egészséges agressziómat. Nekem például gyűlöletes a rasszizmus vagy a fasizmus, de nem megyek oda egy nyilas suhanchoz, hogy behúzzak neki kettőt, inkább megírom” – így vallott néhány éve lapunk volt bécsi tudósítója arról, miért állt már meglett emberként újságírónak.

A budapesti ellenzékiek nem ismertek Karl Pfeifer nevű osztrák újság­írót. De az ellenzékiek lakásán beszéltek Pfeifer Karcsival, akit egyértelműen bécsi magyarnak tartottak. Az újságíró Péter Koroly néven írt cikkei a magyar témákról rendszeresen megjelentek az osztrák sajtóban. Ezeket a SZER lefordította magyarra, így a rádión keresztül milliós hallgatósághoz jutottak el Magyarországon” – így kezdte a Németországban élő magyar író, Dalos György Karl Pfeifer 1996-ban publikált önéletrajzi könyvéhez írt előszavát.

Más kérdés, hogy a fordulat után a volt magyar ellenzék egyszer sem hívta meg Pfeifert a találkozóikra, és a kilencvenes évekre szinte teljesen elfeledkeztek arról a harcostársukról, akit a Kádár-rendszerben négyszer utasítottak ki Magyarországról az írásai miatt.

Pfeifer Karcsi azonban realista volt világéletében: „Ez így természetes, hiszen sokukból politikusok lettek, és a hála nem politikai kategória. De azért vannak kivételek” – írta a Hetekben 2009-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!