hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tartalék bosszúja: A második generációban folytatódik a családi médiaháború
A tartalék bosszúja: A második generációban folytatódik a családi médiaháború

Fotó: AP

2023. 01. 12.
Jövedelmező módját választotta Harry herceg a pszichoterápiának, lapzártánk előtt egy nappal megjelent könyve az elmúlt évtizedek kiadói szenzációja lett, csak a fiktív névrokon, Harry Potter történetei vetekednek a Spare (Tartalék) című önéletrajzzal. A könyv körüli felhajtás azonban nem meglepő, a média gyakorlatilag megszületése óta kíséri a most 38 éves Harry életútját.

„Itt van előttünk az alapanyag, amiből a tündérmesék születnek” – mondta Robert Runcie canterbury érsek 1981. július 29-én Lady Diana Spencer és Károly walesi herceg esküvőjén. A londoni Szent Pál-katedrálisban tartott szertartást 750 millió néző követte – televízión keresztül, hiszen ez még az online média előtti kor volt.

„Hollywood ezen a napon betört a Windsor-házba és azóta is ott maradt” – írta Isabelle Bricard történész, az európai uralkodócsaládokról szóló könyvében. Bár a monarchia iránti érdeklődés korábban is folyamatos volt, a második világháború után sokan arra számítottak, hogy a Brit Birodalom drámai gyorsaságú széthullásával az uralkodóház népszerűsége is megkopik, és hasonló folyamatok zajlanak le más országokban is. „2000-re már csak öt király marad a földön: a pikk király, a káró király, a kőr király, a treff király… és az angol királynő” – jövendölte kiábrándultan a trónját 1952-ben elveszítő I. Fárúk egyiptomi király. Az esküvő előtt négy évvel a korábban elképzelhetetlen szövegű punkslágerben Johnny Rotten még azt énekelte: „Isten óvja a királynőt / A fasiszta rezsimet … Isten óvja a királynőt / Mert a turistákból van a pénz.” A monarchia már önmaga paródiájává kezdett válni, olyan panoptikummá, amelynek fenntartására valóban csak az idegenforgalmi és kereskedelmi bevételek miatt van szükség.

A valóságtól való elrugaszkodást jelképezte Erzsébet királynő legidősebb fiának, Károlynak walesi herceggé történő avatása is. Egy több mint 500 évvel korábbi rituálét felidézve 1969-ben az uralkodó átadta fiának új méltósága szimbólumait, a kardot, hogy megvédhesse a tartományt, a jogart és az ametisztgyűrűt, ami a herceg és az ország házasságát szimbolizálja. Károly pedig letette a hűségesküt anyja előtt: „Én, Károly, Wales hercege, testestül-lelkestül a hűbéresetek vagyok.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!