"A királynő sziklaszilárd támasza, legendás heccelő" - így emlékezett nagyapjára Vilmos és Harry
A herceg és testvére Fülöp herceg százéves életművét, kalandos szellemiségét és csibészes humorát is méltatták
"A királynő sziklaszilárd támasza, legendás heccelő" - így emlékezett nagyapjára Vilmos és Harry

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 04. 13.
Fülöp edinburghi herceg évszázadnyi hosszúságú életét a szolgálat határozta meg - fogalmazott hétfőn közzétett megemlékezésében Fülöp unokája, Vilmos cambridge-i herceg. Harry kivételesen éles eszű emberként jellemezte néhai nagyapját.

Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, péntek reggel hunyt el a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban. Az edinburghi hercegtől szombaton vesznek végső búcsút Windsorban. A temetésre hazaérkezett Vilmos öccse, a tavaly óta Amerikában élő Harry sussexi herceg is.

Vilmos örül, hogy sokat lehetett nagyapja közelében

Vilmos - aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - a Buckingham-palota által ismertetett megemlékezésében kiemelte, hogy nagypapájának egy évszázadot átívelő életét az ország, a Nemzetközösség, a királynő és a család szolgálata határozta meg.

Hozzátette: szerencsésnek mondhatja magát, hogy eddigi felnőttkorának jelentős részében is maga mellett tudhatta nagyapját, "jóban és a legnehezebb időszakokban egyaránt".

Vilmos szerint gyermekei számára is örök emlék marad dédnagypapájuk kalandos szellemisége és "csibészes humora is".

"Nagyapám különleges ember volt, része egy különleges generációnak. Catherine és én folytatni fogjuk, amit ő akart, és támogatni fogjuk a királynőt.

Nagyapám hiányozni fog, de tudom, hogy azt szeretné, hogy folytassuk, amit elkezdtünk"

-jelentette ki a majdani trónörökös.

Harry: nagypapám a heccelés nagy legendája, aki az utolsó pillanatig huncut volt

Harry ugyancsak hétfőn ismertetett megemlékezésében kivételesen éles eszű emberként jellemezte néhai nagyapját, olyasvalakiként, aki képes volt magára vonni bárki figyelmét, akár kedvességével, "akár azzal, hogy soha nem lehetett tudni, mit fog éppen mondani".

Harry herceg megemlékezése szerint nagyapja a királynő sziklaszilárd támasza volt, ugyanakkor legendás volt évődő megjegyzéseiről is.

"Nagyapám a szolgálat és a becsület embere volt, jó humorral megáldva.

Mindig magát adta, elképesztően éles esze volt, és varázsával minden figyelmet magára vont – főleg, mert nem lehetett tudni, mit mond következőleg"

-ezt a pénteken közzétett közleményében mondta.

"Emlékezni fogunk rá, mint a társra, aki a leghosszabb ideig állt az uralkodó mellett, a katonára és a hercegre"

-folytatta Harry.

"De számomra csupán a nagypapám volt: a grillezés mestere, a heccelés nagy legendája, aki az utolsó pillanatig huncut volt. Nagyapám páratlan odaadással volt a királynő támasza 73 éven át tartó házasságuk alatt.

Folytathatnám, de tudom, hogy ő viszont azt mondaná mindnyájunknak, sörrel a kezében, hogy eredjetek a dolgotokra"

- fogalmazott Harry.

Boris Johnson: néha lovasfogattal hajtott át a finomkodó diplomáciai protokollon

Hétfőn soron kívüli ülésre hívták össze a tavaszi szünetét töltő londoni alsóházat, ahol Boris Johnson miniszterelnök méltatta az elhunytat.

Fülöp herceg életéről a pénteken megjelenő hetilapunkban fogunk egy terjedelmesebb írást közölni.

Boris Johnson az alsóházban mondott - hivatalosan II. Erzsébet királynőhöz intézett - megemlékező beszédében kiemelte, hogy Fülöp herceg a második világháborúban a brit királyi haditengerészet tisztjeként szolgált a földközi-tengeri és a csendes-óceáni hadszínterek tűzvonalában, és bátorságáért számos elismerésben részesült.

A brit kormányfő megemlítette az edinburghi herceg vonzódását a technikai újdonságokhoz, az innovációhoz.

Fülöp ismert volt arról, hogy már az 1970-es években egy saját tervei alapján átalakított elektromos taxival közlekedett London utcáin, az elsők között kezdett mobiltelefont használni, és az általa alapított, az évtizedek alatt rendkívül széleskörűvé és nemzetközivé vált képességfejlesztő és támogatási program - a Duke of Edinburgh's Award - milliók életében kapott szerepet világszerte.

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix
Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

Johnson felidézte, hogy Fülöp herceg jelentős szerepet játszott a versenyszerű fogathajtó sport meghonosításában és szabályrendszerének kialakításában is.

Fülöp herceget egy olyan Land Rover Defender 130 Gun Busban szállítják majd a temetésén, melynek tervezésében ő maga is tevékenyen részt vett, ez volt ugyanis egyik kívánsága. A konkrét autót 2016-ban szállították le a királyi családnak, és a biztonság kedvéért egy tartalék példány is jelen lesz a szertartáson. A Deep Bronze Green fényezésű modellt az egyedi Land Roverek gyártásával 1966 óta foglalkozó Foley Specialist Vehicles készítette.

"Az is igaz, hogy néha lovasfogattal hajtott át a finomkodó diplomáciai protokollon", például amikor lekicsinylően szólt arról, hogy a franciáknak milyen elképzeléseik vannak a reggeli fogalmáról, vagy amikor Pápua Új-Guineában azt találta mondani egy brit diáknak, hogy szerencséje van, hogy még nem ették meg, a Kajmán-szigetek lakóiról pedig azt, hogy kalózok leszármazottai.

"A világ azonban mindezeket soha nem vette tőle rossznéven, ellenkezőleg: mindenki pontosan értette, hogy Fülöp herceg csak a jeget próbálta megtörni, azt akarta, hogy az emberek nevessenek és feledjék gondjaikat"

- mondta hétfői méltató beszédében a brit kormányfő.

Boris Johnson kijelentette: Fülöp herceg jobbá tette az országot, és ezért a jövendő nemzedékek hálával és szeretettel őrzik majd emlékét.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!