hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Michelin csillagai: Ez a megbecsülés az, amire minden étterem vágyik?
Michelin csillagai: Ez a megbecsülés az, amire minden étterem vágyik?

Széll Tamás, a kétcsillagos Stand étterem séfje.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 01. 12.
Séfek és vendéglátóhelyek álma, évek küzdelmének gyümölcse, remélt, mégis meglepetés­szerű elismerés. A közel 100 éves múltra visszatekintő, Michelin Guide által osztott csillagok mára az egyik legtekintélyesebb díj, amit egy étterem vagy séf kaphat.

A Guide története mégsem elsősorban a fogadóhelyiségekhez köthető, hanem a sokunk által ismert ikonikus fehér babához és az azt szimbolizáló céghez, a francia Michelin autógumi-gyártóhoz. Az 1900-as évek elején csak keveseknek adatott meg, hogy autótulajdonosok legyenek, de a gyártók számára egyértelmű volt, hogy sokak vágyakoznak az autók után. Ezt az igényt Édouard Michelin és André Michelin is felismerte.

A testvérpár évek szorgos munkájával elsők között fejlesztette ki a ma is használt levehető, pneumatikus gumiabroncsot. Hogy felfutó vállalkozásuk ne kerüljön csődbe a folyamatos kiadások miatt, a fivéreknek szükségük volt egy bevételi forrásra, ami nemcsak anyagilag támogatja őket, de sarkallja az embereket az autóvásárlásra is. Ebben az időben rendkívül felkapottak voltak az utazókalauzok: ha valaki utazni szeretett volna, ezek a kis füzetek segítették az útvonaltervezést, javasoltak éttermeket és szállodákat, illetve tájékoztatták az utazni vágyókat a helyi sajátosságokról.

A Michelin testvérek felismerték az ebben rejlő potenciált, így elkezdtek kifejezetten motoros útikalauzokat készíteni, amelyek Michelin Guide-ként lettek ismertek. Olyan fontos információkat tartalmaztak a motorosok számára, mint térképeket, motorkerékcsere és -javítás lépé­seit, benzinkutak, éttermek és szállodák információit. Az útikalauz óriási siker lett, 1910-re több európai országban is megjelent, többek között: Belgiumban, Portugáliában és Nagy-Britanniában is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!