hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanulmány: valami szörnyűség alakul Amerikában
Jacob Siegel tanulmánya az évszázad átveréséről
Tanulmány: valami szörnyűség alakul Amerikában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 26.
Sokan figyelik aggódva, mi zajlik az utóbbi években a szabadság hazájában. Az Egyesült Államok „színeváltozása” Jacob Sie­gel szerint egy új kormányzati és társadalmi szerveződési forma születése, „amely annyira különbözik a huszadik század közepi liberális demokráciától, mint amennyire a korai amerikai köztársaság különbözött a brit monarchizmustól, amelyből kinőtt”.

A Tablet magazin újságírója, vezető szerkesztője Útmutatás az évszázad átverésének megértéséhez című írásában 13 szemszögből megvilágítva támasztja alá állítását, mely szerint az amerikai kormányzat, a nagyvállalatok és a demokrata elit más tagjai hatalmuk megszilárdítása érdekében, a dez­információ és álhírek elleni küzdelem álcája alatt, totalitárius rendszert építenek. Az esszét Vukics Ferenc, a Nemzetvédelmi Szabadegyetem Alapítvány alapítója fordította magyarra, és nemrégiben a Hit Rádió Világnézet című műsorában beszélt is a témáról.

A kelet-európai emigránsok eszmélése

Vukics elmondta, hogy a nyugati rendszer nem éppen szívderítő változásait látva először azok a magyar, cseh, lengyel, szlovák és más kelet-európai bevándorlók nyomták meg a vészcsengőt, akik elsők között ismerték fel, hogy ami most zajlik az Egyesült Államokban, az valami olyan, ami elől évtizedekkel ezelőtt elmenekültek a szabad világba. Ezek a ma már amerikai állampolgárok történelmi tapasztalattal a hátuk mögött tisztában vannak vele, hogyan is néz ki egy totalitárius rendszer, hogy épül ki a vé­­leménydiktatúra, és mindez hogyan próbálja elfoglalni a társadalom egészét, aminek a végén az embereknek már nem lehet önálló véleményük.

Harc a mesterséges intelligenciával

Siegel szerint, ami ennél is aggasztóbb, hogy míg eddig emberekkel kellett harcolni, addig ma már a mesterséges intelligencia által felépített rendszerekkel kell felvenni a küzdelmet. Az elmúlt időszakban ugyanis kiderült, hogy le lehet bukni, mint ahogy ez most a Pentagon-okiratok kiszivárogtatása kapcsán is látszik. De korábban a Twitter tulajdonosváltása nyomán is kiderült, hogy milyen akciók zajlottak például Trump ellen. „Ha Elon Musk nem döntött volna úgy, hogy megvásárolja a Twittert, a Trump-korszak amerikai politikájának történetében számos döntő fontosságú részlet talán örökre titokban maradt volna” – írja az amerikai újságíró. Nyilván szeretnék, hogyha a bizonyítékok teljes egészében eltűnnének. Ennek pedig van egy nagyszerű módja, méghozzá a mesterséges intelligencia bevetése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!