hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hazug kattintásvadászok
Semmi sem drága az álhírgyárosoknak
Hazug kattintásvadászok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
Meghalt az ismert celeb, Finnországban jöhet a négy napos munkahét, Magyarországon is ölt a koronavírus – naponta találkozhatunk ilyen és hasonló álhírekkel a közösségi médiában. A Fakenews gyárak nem lassulnak – de mit tehetünk ellenük egyszerű felhasználóként?

Magyarországon több embert megfertőzött a koronavírus, több fővárosi pályaudvaron is embe­rek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében – terjed el magyar álhírolda­laknak köszönhetően a közösségi portálokon. A kattintásvadász hazugság azonban ezúttal nem a várt eredményt hozta a kitalálói számára. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya ugyanis nyomozást indított az álhír kapcsán, közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál”, és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. Egy-egy álhírre akár több százezren is rákattintottak, ami az oldalak szerkesztőinek jókora hirdetési bevételt generált. Az ügyben egy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként. 

Baracsi Katalin internetjogász az eset kapcsán lapunknak elmondta, az álhírek is többfélék lehetnek a propaganda célú fakenewsoktól az áltudományos híreken keresztül a rosszindulatú híresztelésekig. Az álhírgyárosok népszerű eszköze az is, hogy évekkel ezelőtti katasztrófákról osztanak meg híreket, újdonságként tálalva azokat – ezzel felesleges pánikot keltve, és kimerítve akár a kiberbűnözés bűncselekményét is. „A hírek és a körülöttünk lévő történések érzelmileg is hatnak ránk. Gyakran azért osztják meg többen az álhíreket, mert ezekben több az érdekesség, az izgalom, mint a valós tartalmakban” – fogalmazott a szakértő. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!