hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elveszett frigyláda nyomában
Régi kérdések, újabb felfedezések
Az elveszett frigyláda nyomában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
Nevezték már „Isten atomreaktorának” és hasonlították egy hatalmas áramfejlesztőhöz is. Volt már kalandfilmek főszereplője, és valószínűleg a legismertebb tárgy, amely a zsidó valláshoz kötődik. Annak ellenére, hogy több mint két és félezer éve nyoma veszett, a frigyláda és a hozzá kapcsolódó rejtélyes erő még ma is emberek millióinak lobbantja lángra a képzeletét.

„És csináljanak egy ládát sittimfából; harmadfél könyök hosszút, másfél könyök széleset, és másfél könyök magasat. Borítsd be azt tiszta arannyal, belül is, kívül is borítsd be azt, és csinálj rá körös-körül arany pártázatot. És önts ahhoz négy arany karikát, és illeszd azokat a négy szegletére; egyik oldalára is két karikát, a másik oldalára is két karikát. Csinálj rudakat is sittimfából, és azokat is borítsd be arannyal. És a rudakat dugd a láda oldalain levő karikákba, hogy azokon hordozzák a ládát. A rudak álljanak a láda karikáiban, ne vegyék ki azokból.” (2Mózes 25,10–15)

Mózesnek e precíz műszaki leírás alapján kellett elkészítenie a szövetség ládáját, amit kinyilatkoztatásban kapott Istentől a Sínai-hegyen. A 131 cm hosszú, 79 cm széles és ugyanolyan magas, pusztai akácfából készült láda kívül-belül arannyal volt burkolva. Két oldalának szélére két-két aranykarikát erősítettek, amelyen keresztül a hordozó rudakat kellett keresztülvezetni. Ezek a rudak szintén akácfából voltak, aranyborítással. Isten utasítására Mózes a ládába helyezte a két kőtáblát, és a pusztai vándorlás során idekerült még Áron kivirágzott mandulavesszője és egy mannás korsó is.

A frigyládát utoljára Jósiás júdeai király idejében említi a Biblia. A szent tárgynak ez után nyoma vész a forrásokban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!