hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Thatcher-imitátor, szélkakas? Kicsoda Liz Truss?

Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a világháború óta valószínűleg a második legnehezebb kormányfői kihívásával szembesülhet – Margaret Thatcher 1979-es kormányzása után.

Keleti vallások, beszélgetés a fákkal: III. Károly, a hitvédelmező

Soha korábban a brit történelemben nem volt egy uralkodónak ennyi ideje felkészülnie feladatára, mint III. Károlynak. 73 évesen a legidősebb uralkodó lesz, aki elfoglalhatja a brit trónt.

Így nyert választást Svédországban az egykori rasszista párt

Történelmük legnagyobb választási sikerét érte el a svéd radikális jobboldal, amelyet most először a konzervatív és liberális pártok koalíciója is befogadott. A korábban szélsőséges, rasszista pártot a 2005-ben megválasztott Jimmie Åkesson pártelnök alaposan megtisztította, miközben fő témájuk, a bevándorlás kérdése a svéd társadalom központi témájává vált. A Svéd Demokraták volt külügyi igazgatóját kérdeztük a siker okairól.

Belföld

Szülészorvos: a szívhangot hallva sok kismama meggondolja magát

Történelmi áttörésnek számít a rendeletmódosítás, miszerint a művi terhességmegszakítás előtt a kismamának kötelezően meg kell hallgatnia a magzat szívhangját. A módosítás durva indulatokat generált az abortuszpárti oldalon, miközben várhatóan évente több ezer élet menthető meg ilyen módon.

Magzatszív, anyaszív - E heti köszöntő

„Szüljenek süncsaládot, naponta” – kívánja a neves baloldali publicista a szívhangrendelet kapcsán azoknak, akik világnézeti alapon küzdenek az abortuszok számának csökkentéséért (lásd még: keresztények). A reménység szerint magzatgyermekek ezreit megmentő módosítás kihirdetése nyomán sok-sok hasonlóan indulatos, sőt kegyetlen és gyűlöletkeltő komment jön szembe a közösségi oldalakon.

Főpolgármester-helyettes: Jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg

A Főváros a kormányzat támogatásától teszi függővé azt, hogy elkerülheti-e év végén a technikai csődöt. Ennek gazdasági hatásairól, lehetséges takarékoskodási módszerekrõl, illetve arról kérdeztük Budapest általános főpolgármester-helyettesét, mit sír vissza az előző Orbán-kormányból.

Hit és értékek

Az asszírok és a kereszténység: Jézus kendőjétől gyógyult meg a király

Arámi nyelven imádkozza az Úr imáját, hisz Ésaiás próféta ígéretében, Asszíria, Egyiptom és Izrael jövőbeli szövetségében, de több mint hatezer éves történelmi tapasztalatból azt mondja, hogy a nagyhatalmak mindig csak a saját érdekeiket követik. A 2021-ben Nobel-békedíjra jelölt keresztény aktivistával a Hetek szerkesztőségében beszélgettünk.

HÁTTÉR

Hetek-novella: Egy kartondoboznyi titok

Mikor megtaláltam a padláson az óriási, düledező kartondobozt csordultig könyvekkel, azonnal tudtam, hogy nincs értelme tovább keresgélnem. Ennek örültem, mert igazából elegem lett a turkálásból a félhomályban: tüsszögtem a portól, meleg is volt, meg vacsoraidő – úgyhogy kiválasztottam a legöregebbnek tűnő regényt, magamba szívtam az illatát, aztán ledobtam a padláslétra aljához, és óvatosan utánamásztam.

Amikor leszbikus férfiak nyomulnak a nők jogaiért

A háború és az energiaválság közepette a német törvényhozás azon fáradozik, hogy – az egyének önrendelkezési jogára hivatkozva – ezentúl puszta „bemondásra” bárki, aki 14 év feletti, akár évente átírathassa a hivatalos okmányaiban a keresztnevét és a nemét. Ezzel teljesen önkényes és szubjektív kategóriává teszik, gyakorlatilag kiüresítik a nemi identitás fogalmát.

„Fosztogató, erőszaktevő, népirtó?” Mit adott a világnak a Brit Birodalom?

Örülni a királynő halálának akkor is méltatlan, ha a kolonializmus öröksége valóban mérhetetlen szenvedéseket hordoz. Főleg azok részéről, akik egyúttal a másként működő, de nem kevésbé pusztító ideológiai gyarmatosítás úttörői.

KÁVÉSZÜNET

Találkozás Frank Mariann-nal, a „Csodarabbik útja” projektvezetőjével

A szüret Tokaj-Hegyalján szeptemberben kezdődik most is, ahogy száz éve, amikor zsidó borkereskedők is éltek itt.  Leszármazottjaikkal sajnos csak zarándokként találkozhatunk itt. Frank Mariann kalauzol el nemcsak helyben, hanem a történelemben is.

Samsung, kereszténység, k-pop: dél-koreai útibeszámoló

Ki ne ismerné a Samsungot vagy a Hyundait, Dél-Korea elektronikai és autóipari cikkeket gyártó vállalatait? Az országot azonban a modernizáció mellett átszövi a történelmi hagyomány az élet minden szegmensében. Mindezt személyesen is megtapasztalhattam.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!