hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az asszírok és a kereszténység: Jézus kendőjétől gyógyult meg a király
Interjú Juliana Taimoorazy-val, az asszír nép nemzetközi szóvivőjével
Az asszírok és a kereszténység: Jézus kendőjétől gyógyult meg a király

A Jónás próféta sírja fölé emelt mecsetet az ISIS 2014-ben lerombolta.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 09. 15.
Arámi nyelven imádkozza az Úr imáját, hisz Ésaiás próféta ígéretében, Asszíria, Egyiptom és Izrael jövőbeli szövetségében, de több mint hatezer éves történelmi tapasztalatból azt mondja, hogy a nagyhatalmak mindig csak a saját érdekeiket követik. A 2021-ben Nobel-békedíjra jelölt keresztény aktivistával a Hetek szerkesztőségében beszélgettünk.

Ön egy nagyon mély történelmi gyökerű régióból érkezik, és egy ősi népet képvisel. Az asszírok eredetéről már a Teremtés könyvében olvashatunk. Mit jelent önnek, hogy egy ilyen bibliai néphez tartozik?

– Mélyen a szívemben él. A kultúrám, az örökségem rendkívül fontos számomra, mint ahogy a hitem is. Sokféle etnikumból származom, de mindenekelőtt asszír vagyok. Ahhoz a nagy asszír nemzethez tartozom, amelyet egykor a civilizáció bölcsőjeként ismertek. Assurbanipal király Ninivében létrehozta a világ első könyvtárát. Mi ismertettük meg az emberiséggel az öntözőrendszert, a várostervezést és még sok-sok mást.

Juliana Taimoorazy

A közel-keleti üldözött keresztények egyik legismertebb képviselője, az Iraqi Christian Relief Council alapító-elnöke, az asszír nép nemzetközi szóvivője. Tevékenységéért 2021-ben Nobel-békedíjra jelölték. A közeljövőben jelenik meg népének történelméről, az asszír keresztények küzdelmeiről szóló önéletrajzi ihletésű könyve, Daughters of Niniveh (Ninive leányai) címmel. A világ vezető hírcsatornái készítettek interjúkat, riportokat Juliana tevékenységéről. Teheránban született, néhány évvel az iszlamista forradalom előtt, majd szüleinek 17 éves korában sikerült kicsempésztetni leányu­kat Iránból. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!