hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Thatcher-imitátor, szélkakas? Kicsoda Liz Truss?
Az új brit miniszterelnök előtt nagy kihívások állnak
Thatcher-imitátor, szélkakas? Kicsoda Liz Truss?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 15.
Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a világháború óta valószínűleg a második legnehezebb kormányfői kihívásával szembesülhet – Margaret Thatcher 1979-es kormányzása után.

Őfelsége, a királynő tizenötödik, és Őfelsége, a király első miniszterelnöke rengeteg kihívással néz szembe. Truss kampánya során felvetette az északír békét szavatolni hivatott EU-s protokoll egyoldalú felmondásának lehetőségét, az északír unionisták és konzervatív nacionalisták örömére. Más külpolitikai kérdésekben is akad feladat a Downing Street 10 alatt, a Kínával szembeni feszültségek és az orosz–ukrán háború területén is nagyhatalmi szereplőként viselkedik a szigetország.

Az energiaválság és a ’80-as évek óta először kétszámjegyűre duzzadó infláció a brexit és a koronavírus-válság után helyét kereső gazdaságot szintén nem kíméli. Az áremelkedés miatt a szakszervezetek fél évszázada nem látott erővel lépnek fel, és érzékeltetik az országgal, hogy nélkülük az infrastruktúra lebénul, legyen szó postai dolgozókról, szemétszállító munkásokról vagy a tömegközlekedés üzemeltetőiről. A királynő váratlan halálával talán az utolsó biztosnak hitt pont távozott a britek számára. Sovány vigasz, hogy a gyász miatt ezekre a hetekre lefújták a sztrájkokat.

Truss szimpatizánsai és ellenzői egyaránt aggódva lesik, hogyan fog megbirkózni a 47 éves politikus a fölé tornyosuló feladatokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!