Hárman a legesélyesebbek a brit miniszterelnöki posztra
Sok konzervatív párti képviselő Boris Johnson visszatérését követeli
Hárman a legesélyesebbek a brit miniszterelnöki posztra

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 21.
A brit miniszterelnök tegnapi lemondása után elindultak a spekulációk, hogy vajon ki lehet a következő kormányfő. Jelenleg három konzervatív párti politikus lehet esélyes, de többen már most azért kampányolnak a párton belül, hogy Boris Johnson is beszálljon a versenybe.

Ahogy arról beszámoltunk, Liz Truss brit miniszterelnök mindössze hat hétig volt Nagy-Britannia kormányfője, és választási ígéreteivel ellentétes gazdaságpolitikai döntések miatt kényszerült lemondani. A toryk között már el is kezdték keresni az utódját, többen is szóba jöhetnek a pártban, akik indulnának a miniszterelnöki pozícióért folytatott versenyben.

Talán a legegyértelműbb választás Rishi Sunak lenne, aki Liz Truss ellenfele volt a miniszterelnöki választási kampányban. Végül a volt pénzügyminiszter 43-57 arányban elvesztette a csatát Truss-szal szemben.

Sunak egyértelműen esélyes a miniszterelnöki pozícióra, de sokan haragudtak rá amiatt, hogy kilépett a Johnson-kormányból júliusban, és ezt követően a kormányból több másik befolyásos tag is kilépett, ami végül Boris Johnsont arra késztette, hogy lemondjon.

Sunakon kívül a kormányfői pozícióért indulhat Penny Mordaunt volt védelmi miniszter is, akit Liz Truss csak nyolc szavazattal győzött le az előző miniszterelnöki választáson, így végül nem Mordaunt volt Sunak fő ellenfele.

Mordaunt egyébként a Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésének pártján állt, és hétfőn még megvédte a Truss-kormányt is annak ellenére, hogy akkor már a kormányfő visszavonta a tervezett gazdaságpolitikai döntéseit.

Truss lemondása óta a brit konzervatív párt képviselői közül többen is kampányolni kezdtek azért, hogy Boris Johnson jöjjön vissza és legyen újra miniszterelnök.

“Remélem élvezte a szabadságát, főnök. Ideje visszajönni. Van néhány probléma a kormányban, amit meg kellene oldani” - írta a Twitteren James Duddridge tory képviselő.

A Johnsonhoz közelállók szerint viszont a volt kormányfőnek a figyelmét most jobban leköti az, hogy pénzt keressen, minthogy újra az ország vezetője akarjon lenni. A Sky News információi szerint azonban már harminckettő konzervatív párti képviselő állt ki a nyilvánosság elé, hogy Johnson visszatérését támogassa.

Sunaknak eddig ötvenegyen jelezték, hogy számíthat a támogatásukra, Mordauntot pedig csak tizenheten választanák meg.

Ben Wallace volt védelmi miniszter szintén esélyes befutó lett volna, hiszen mind Truss, mind Johnson kormányában a védelmi tárcát vezette, ő alakította Nagy-Britanniának az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját is, és a toryk között is népszerűnek számít.

Wallace nemrégiben még azt nyilatkozta, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy indulna a miniszterelnöki székért, de pénteken mégis azt mondta, hogy nem akar kormányfő lenni, és Johnsont támogatná a választáson.

Úgy érzem, hogy úgy tudok értéket teremteni, ha
az embereket biztonságban tartom, mint védelmi miniszter. Ez az a munka, amit eddig végeztem, és az
a munka, amit szándékomban áll folytatni, úgyhogy nem fogok indulni a miniszterelnöki pozícióért”

- nyilatkozta Wallace.

(France24 / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!