Liz Truss az Egyesült Királyság új miniszterelnöke Boris Johnson lemondása után
Liz Truss az Egyesült Királyság új miniszterelnöke Boris Johnson lemondása után

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 09. 05.
A brit külügyminisztert a közvélemény-kutatásoknak és az előzetes várakozásoknak megfelelően jelentős szavazattöbbséggel választották meg az Egyesült Királyság következő miniszterelnökének.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Boris Johnson lemondása után Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kezdett kampányolni, hogy a következő brit miniszterelnök legyen.

A Sky News egyik felmérése alapján arra lehetett számítani, hogy Truss-ra a toryk 66 százaléka szavaz majd, Sunakot viszont csak a 34 százalékuk támogatja. A mai bejelentés szerint Truss a konzervatív párti képviselők szavazatainak az 57,4 százalékát, Sunak pedig a 42,6 százalékát szerezte meg.

A volt külügyminiszter beszédében köszönetet mondott a családjának és a támogatóinak, és Boris Johnson győzelmeiről is megemlékezett: legyőzte az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét 2020-ban, beszerezte a covid-vakcinákat, véghezvitte a Brexitet, szembeszállt Putyinnal és kivívta sokak tiszteletét a világon.

Liz Truss az Egyesült Királyság történetének harmadik női miniszterelnöke. Beszédében ígéretet tett arra, hogy adót fog csökkenteni, hangsúlyt fog helyezni a gazdaság növekedésére és kezelni fogja az energiaválság hatásait is.

Konzervatívként kampányoltam és
konzervatívként is fogok kormányozni”

- mondta a kormányfő.

(BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!