Egy miniszterelnök-jelölti vita, ami után még Boris Johnsont is visszasírják
Egy miniszterelnök-jelölti vita, ami után még Boris Johnsont is visszasírják

Liz Truss és Rishi Sunak miniszterelnök-jelölti vitája.(Forrás: Youtube/Guardian News)

2022. 07. 26.
Megtartották az Egyesült Királyságban a miniszterelnök-jelölti viták első körét, melyen Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter olyan kérdéseket vitatott meg, mint az ország Kínához való viszonyulása, az ukrajnai háborúban való részvétele és az adócsökkentés.

A jelölteknek a vita során nem sikerült fenntartaniuk a Konzervatív Párt egységének látszatát, és a kommunikációjuk sem volt mentes a személyeskedéstől. A külügyminiszter például szemrehányást tett politikustársának a vagyona és a drága öltözéke miatt, Truss viszont megkapta, hogy analfabéta a gazdasághoz és ráadásul ellenezte a Brexitet is.

Sunak kritizálta Truss-nak a brit gazdasággal kapcsolatos terveit is.

Majdnem 40 milliárd fontos adócsökkentést ígért meg, amire nincs fedezet. Ez EGY újabb 40 milliárd fontOS hitelt jelent. Ez az ország hitelkártyája. A gyerekeinké és unokáinké, mindenkié ITT, és nekik kell majd állniuk a számlát”

 – mondta a volt pénzügyminiszter.

Truss azzal támadta Sunakot, hogy nem elég kemény a Kínával kapcsolatos álláspontja, hiszen korábban még azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Királyság szorosabb gazdasági kapcsolatot építsen Kínával.

Truss ellenfele viszont azzal vágott vissza, hogy a külügyminiszter arról beszélt, hogy Kína és az Egyesült Királyság közötti kapcsolat “aranykorát” éljük, igaz ez tíz évvel ezelőtt hangzott el.

A Brexit kapcsán Truss korábban az Unióban maradást támogatta, de az EU-ból történő kilépés után már a Brexitet pártolta. Sunak mindvégig a Brexit mellett kampányolt.

Abban azonban egyetértettek a jelöltek, hogy győzelmük esetén nem vetnék be a brit haditengerészetet a Fekete-tengernél az orosz-ukrán háború miatt.

Truss és Sunak emellett abban is közös nevezőre jutott, hogy nem szánna semmilyen szerepet Boris Johnsonnak a jövőben, hiába hagyta nyitva a volt miniszterelnök annak a lehetőségét, hogy továbbra is a politikai élet résztvevője marad.

Ahogy arról beszámoltunk, Boris Johnson botrányok sorozata miatt kényszerült lemondani, miután olyan sok minisztere adta be a lemondását, hogy a kormány már gyakorlatilag nem lett volna képes ellátni a feladatait.

Közvélemény-kutatások szerint jelenleg Liz Truss az esélyesebb a győzelemre, de még hátra van a vita második fordulója.

(BBC / Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!