hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elemzés: ezek voltak Boris Johnson bukásának okai
Ki lehet a következő brit miniszterelnök?
Elemzés: ezek voltak Boris Johnson bukásának okai

Johnson sorban a harmadik miniszterelnök, akinek le kellett mondania.(Fotó: AP / Bernat Armangue)

2022. 07. 13.
Az utolsó pillanatig küzdött Boris Johnson, hogy megtartsa pozícióját, azonban olyan sok minisztere adta be lemondását, hogy kormányozhatatlanná vált volna az ország. Így a Downing Street 10. fekete ajtaja előtt két hivatali elődjéhez hasonlóan Johnson is bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt éléről. a miniszterelnöki széket csak addig őrizheti meg, amíg a párt kinevezi utódját.

Boris Johnson drámai bukásához botrányok során át vezetett az út. A többnyire toleráns brit lakosság pedig ugyan általában elnézi a gyengeségeket és hibákat, azonban nem bocsátják meg, ha valaki ezeket hazugsággal igyekszik leplezni. És pont ez bizonyult Johnson egyik legnagyobb gyengeségének.

2019-ben Boris Johnson miniszterelnöki pályája fényesen indult. A volt londoni polgármester karizmatikus vezetőként rendkívül hatásos kampányt vezetett. Pártja pedig történelmi, 80 helyes fölényt szerzett a brit parlament alsóházában, megsemmisítő vereséget mérve Jeremy Corbyn radikálisan baloldali Munkáspártjára. Ezzel a mandátummal sikeresen keresztülvitte a brexit, azaz az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének programját, több évig tartó vacillálás és megosztottság után.

Elemzők szerint a Munkáspártból kiábrándult választók túlnyomó többsége pedig pont azért szavazott Johnson Konzervatív Pártjára, mert csalódtak abban, ahogy a politikai elit, köztük a Konzervatív Párt egy része, és elsősorban a Munkáspárt vezetése megpróbálta visszafordítani a brexitet korábban eldöntő népszavazás eredményeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!