hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A téboly határát súrolja” - Igazi partiarc Boris Johnson felesége
Össze is hozott egy kormányválságot
„A téboly határát súrolja” - Igazi partiarc Boris Johnson felesége

Carrie Symondsot már akkor megosztó személyiségnek tartották, amikor felbukkant Boris Johnson partnereként.(Fotó: AP / Frank Augstein)

2022. 01. 27.
Azt mondják, minden sikeres férfi mögött van egy okos nő, aki támogatja. Ha viszont túlzásokba esik, akár kormányzati döntések vagy politikai karrierek is múlhatnak a feleség akaratán, ahogy Boris Johnson elnökségének elmúlt két évében megfigyelhettük.

Bírálói szerint Carrie Johnson hatalma férje, Boris Johnson, a brit miniszterelnök fölött a középkori francia udvari viszonyokat idézi, ahol az éppen regnáló király ágyasai könnyen el tudták tüntetni az útból egy kis manipulációval ellenfeleiket. A nagy hatalmú politikusok feleségei, teljesen érthető módon, bizonyos mértékig hatással vannak a közügyekre – így volt ez Michelle Obama vagy akár Samantha Cameron, illetve Cherie Blair esetében is, ám ezeknél a hölgyeknél sosem háborodott fel a közvélemény oly mértékben, ahogy az az elmúlt két évben többször is megtörtént Carrie Symonds bizonyos lépéseivel kapcsolatosan.

Fényűzés és bosszú

Az első nagy botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a Downing Street 11. szám alatti miniszterelnöki lakosztályt a Konzervatív Párt kasszájából Ms. Symonds fényűző igényei szerint felújíttatták. Carrie a pazarlást szóvá tevő etikai bizottság akkori elnökét, Helen McNamarát próbálta „megbüntetni” azzal, hogy rábeszélte „BoJo”-t, hogy menessze a hölgyet, aki ellen egyébként szakmai kifogást nem nagyon lehetett emelni. McNamara már korábban is jelezte, hogy a miniszterelnök partnere kicsit extravagánsan gazdálkodik a közpénzekkel a miniszterelnöki rezidencia egyébként minden elnökváltáskor esedékes felújítása során, a hölgy és Boris Johnson között pedig már eleve elég feszült volt a viszony az egyik konzervatív miniszter, Priti Patel sajtómegnyilvánulásai miatt is, aki több más politikust is megsértett. Mivel McNamara nem volt hajlandó elengedni a kérdést, kapcsolata a miniszterelnökkel egyre feszültebbé vált.

Így aztán, amikor az etikai bizottság úgy döntött, hogy a megengedett keret fölötti költségeket Johnsonéknak ki kell fizetniük, McNamara nem várta meg, amíg elindul ellene a támadás, hanem benyújtotta lemondását, és átigazolt a Premier Ligába mint vállalati ügyek igazgatója, végleg befejezve ezzel közszolgálati pályafutását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!