Hiába ragaszkodik Truss a székéhez, még a sajátjai is ellene fordultak
Lassan nincs ember, aki elégedett lenne az egy hónapja megválasztott miniszterelnökkel
Hiába ragaszkodik Truss a székéhez, még a sajátjai is ellene fordultak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 19.
A brit választók alig tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnök tevékenységével a kedden ismertetett legfrissebb felmérések szerint. A kormányfő által vezetett Konzervatív Párt tagságának abszolút többsége szerint Trussnak le kellene mondania.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov által 1724 brit felnőtt bevonásával elvégzett felmérés kimutatta, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss támogatottságának nettó egyenlege - az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége - mínusz 70.

A YouGov részletes adatsora szerint - amit az MTI is szemlézett - ugyanis tíz válaszadó közül átlagosan mindössze egy mondta azt, hogy jó véleménnyel van a jelenlegi miniszterelnökről, a résztvevők 80 százaléka ugyanakkor kedvezőtlenül - ezen belül 62 százalék nagyon kedvezőtlenül - ítéli meg Liz Truss tevékenységét. A cég hangsúlyozza, hogy Truss nettó támogatottsági egyenlege egy hét alatt 14 ponttal zuhant.

Liz Truss és a Konzervatív Párt támogatottságának meredek hanyatlását mindenekelőtt az elmúlt hetek példátlan - a font évtizedek óta nem tapasztalt gyengülésével járó - adópolitikai és piaci zűrzavara okozta. 

Az előző pénzügyminiszter, a pénteken menesztett Kwasi Kwarteng szeptember 28-án átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban hatalmas - soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő - piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

Kwarteng utódja, Jeremy Hunt a héten - a modern brit politikatörténetben szinte példátlan szakpolitikai korrekcióval - csaknem az összes adócsökkentési intézkedést visszavonta. A kormánypárt frakciójából származó, egybehangzó, folyamatos és nem cáfolt brit médiaértesülések szerint az alsóházi tory pártcsoport a kormány piaci és politikai hitelességét alapjaiban megrendítő adópolitikai fiaskó nyomán már aktívan foglalkozik a vezetőváltás gondolatával.

A YouGov kedden ismertetett friss felmérésének adatai szerint ezzel most már a miniszterelnök által vezetett kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak, sőt a párt tagjainak többsége is egyetértene. Liz Truss támogatottsága a konzervatív választók körben mindössze 20 százalékos, a róla kedvezőtlenül nyilatkozó tory szavazók aránya 71 százalék, vagyis Liz Truss támogatottságának egyenlege a kormánypárt híveinek körében mínusz 51.

A YouGov adatai szerint Truss támogatottsági egyenlege a konzervatív szavazótáboron belül egy hét alatt 26 ponttal - vagyis az országosan mért visszaesés csaknem kétszeresével - zuhant. 

A cég elvégzett egy külön felmérést a Konzervatív Párt hozzávetőleg 170 ezres tagsága körében is, és ebből kiderült, hogy a kormánypárt tagjainak többsége szerint Liz Trussnak le kellene mondania tisztségéről.

Az 530 párttag bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat adatai szerint a Konzervatív Párt tagságának alig 15 százaléka elégedett, 83 százaléka elégedetlen Truss pártvezetői tevékenységével. Arra a kérdésre, hogy Liz Trussnak távoznia kellene-e a párt éléről - ez miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelentené -, a válaszadók 55 százaléka igennel felelt, és csak 38 százalék mondta azt, hogy Truss maradását szeretné.

Az előző miniszterelnök, Boris Johnson távozása utáni vezetőválasztási versengés utolsó fordulójában - amelyben a párttagság választotta meg az új vezetőt a nyári frakciószavazások után állva maradt két jelölt, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Truss közül - Liz Truss győzött 57,4 százalékos szavazataránnyal, Sunakra a párttagok 42,6 százaléka szavazott. 

A YouGov a kedden ismertetett felmérésben feltette azt a kérdést is, hogy a Konzervatív Párt tagjai újabb választás esetén most hogy voksolnának. A válaszokból kiderült, hogy 55 százalék most már Sunakra szavazna, Trussra alig 25 százalék adná voksát. 

A Konzervatív Párt egészének megítélése is igen kedvezőtlen: a YouGov kedden ismertetett adatai szerint az országos felmérés résztvevőinek mindössze 18 százaléka mondott jó véleményt a kormánypártról, 71 százalék ugyanakkor elégedetlen a konzervatívokkal, vagyis a párt nettó támogatottsági egyenlege mínusz 53, kilenc ponttal rosszabb az egy héttel korábbinál.

A YouGov felmérése szerint a britek 60 százaléka arra számít, hogy a következő parlamenti választást a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nyeri, a konzervatívok választási győzelmét mindössze 18 százalék valószínűsíti.

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!