Hetek Univerzum
Vér, verejték, viszki
Winston Churchill, a szabálytalan nagyság

Forrás: BiblioArchives/Yousuf Karsh

Vér, verejték, viszki
Winston Churchill, a szabálytalan nagyság
2018. 03. 01.
„V” jelet formázó két ujj, szivar, viszki, keménykalap, bonmot-k. Akár egy rajzfilmsorozat főszereplője is lehetne valahol Mr. Bean, Chaplin és a Rózsaszín Párduc között. A történelem talán legnagyobb hatású szónoka, irodalmi Nobel-díjas, az angol történelem legjelentősebb személyisége – aki nem mellékesen megnyert egy világháborút. (2018. 02.02.) 

Sir Winston Leonard Spencer Churchill 1939-re, 65 éves korára a brit politikai élet levitézlett alakja lett. Igazi romantikus személyiség volt, aki szabálytalan nagyságával, fantáziadús akcióival, csökönyösségével politikai, katonai katasztrófákat, társadalmi, pénzügyi válságokat, tönkretett pártokat hagyott maga után. Persze nem ilyen egyértelműen lehangoló a helyzet, de a harmincas évekre valahogy így gondolkozhatott az angol közvélemény Churchillről.

Tehetségét, formátumát és hatását elismerte a brit közvélemény, de úgy látszott, hogy nyughatatlan természete és a Brit Birodalom történetén nevelkedett kalandos fantáziája miatt nehezen illeszkedett kora politikai kereteibe.

Főúri angol család sarja, akinek szülei – a brit elit nevelési szokásai folytán – számára nehezen megközelíthető, távoli eszmények maradtak. A Brit Birodalomról szóló történeti munkák mellett tulajdonképpen két eszménykép határozta meg a pályáját: a miniszter apa, Lord Randolph Churchill és a 18. század elejének meghatározó hadvezér-politikusa, John Churchill, ismertebb nevén Marlborough hercege.

A fiatal Winstonon az iskolában még nem látszott, hogy ígéretes tehetség lenne. Ma valószínűleg enyhe diszlexia vagy diszgráfia miatt felmentést kapna bizonyos beszámolási formák alól – akkoriban inkább négyszer buktatták. Később aztán ezekből a bukdácsolásokból merített: ekkor ivódott belé az angol nyelv szerkezetének mély ismerete, ami jó alapul szolgált szónoklataihoz – a második világháborúban ez bizonyult a leghatásosabb fegyverének az ország mozgósításában.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!