hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keleti vallások, beszélgetés a fákkal: III. Károly, a hitvédelmező
Mi várható az új brit király uralkodásától?
Keleti vallások, beszélgetés a fákkal: III. Károly, a hitvédelmező

Forrás: Wikipédia / House of Lords 2022 / Annabel Moeller

2022. 09. 15.
Soha korábban a brit történelemben nem volt egy uralkodónak ennyi ideje felkészülnie feladatára, mint III. Károlynak. 73 évesen a legidősebb uralkodó lesz, aki elfoglalhatja a brit trónt.

Károly életének eseményei szorosan lekövették az elmúlt hét évtized drámai társadalmi változásait, amelyekhez a királyi háznak is alkalmazkodnia kellett. A tradícióban mélyen gyökerező intézményt pedig uralkodóként várhatóan modernizálnia kell, annak fennmaradása érdekében.

A változás és a királyi család legitimációját adó tradíció között kell kormányoznia a monarchia hajóját. Ugyan kritikusai attól tartanak, hogy túlságosan radikális változásokat vezet majd be az ősi intézményben, a nemzethez intézett első televíziós beszédében úgy fogalmazott: „Az értékeink ugyanazok, és változatlanok maradnak.”

Károlynak egyáltalán nem volt könnyű a gyermekkora, ötéves volt csupán, mikor II. Erzsébet megkoronázását követően hercegből trónörökössé vált. Őt és három testvérét ezt követően nevelők nevelték, vajmi keveset találkozott édesanyjával. Nehezen élte meg bentlakásos iskolában eltöltött éveit is, ahol sokat betegeskedett, szülei mégsem látogatták meg, levélben kívántak jobbulást. Az ott töltött időt „börtönbüntetésként” írta le. Fülöppel sem volt könnyű a kapcsolata, akinek erőteljes személyisége szöges ellentétben állt Károly érzékenységével és szeretetvágyával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!