Videó: Tojással próbálta megdobálni III. Károly királyt és feleségét egy környezetvédelmi aktivista
Videó: Tojással próbálta megdobálni III. Károly királyt és feleségét egy környezetvédelmi aktivista

Az aktivistának nem sikerült eltalálnia III. Károly királyt.(Forrás:Youtube/BBC News)

2022. 11. 09.
III. Károly király és felesége, Kamilla az észak-angliai Yorkba látogatott, hogy II. Erzsébet királynő szobrát felavassák.

Ahogy arról beszámoltunk, II. Erzsébet királynő életének 97., uralkodásának 71. évében hunyt el szeptember 8-án. A királynőről halála óta ez az első szobor, amit elkészült.

A műalkotást a yorki székesegyházban helyezték el, és III. Károly király a szobor felavatására utazott feleségével a városba, amely az anglikán egyház második legfontosabb székhelye Canterbury után.

A ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan járta végig a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt több ezer fős tömeget, amikor a tömegből egy férfi több tojást is feléjük hajított.

A tojások egyiküket sem találták el, és a király láthatólag tréfálkozva nyugtázta az incidenst, amely az ősi városkapu, a Micklegate Bar közelében történt. (Több évszázados hagyomány, hogy a Yorkba látogató uralkodók ezen a kapun át lépnek be a városba.)

A rendőrök rögtön elfogták és őrizetbe vették a tojásokkal dobálózó férfit, és elvitték a helyszínről. A Daily Mail információi szerint a támadó az Extinction Rebellion környezetvédelmi csoport aktivistája. Patrick Thelwell a brit zöld párt jelöltje volt 2019-ben Yorkban, de előtte éveken át baloldali aktivistaként is tevékenykedett.

Thelwell a rendőri intézkedés alatt azt kiabálta, hogy „Ez az ország rabszolgák vérén épült”, a királyt üdvözlő tömeget viszont felháborította a férfi tette, és „Isten óvja a királyt!” és „szégyellje magát” kiáltásokkal reagáltak a tojásdobálásra. A férfit tavaly is letartóztatták, miután az Extinction Rebellion mozgalommal együtt eltorlaszoltak tiltakozásból egy autópályát. Boris Johnson akkori miniszterelnök az aktivisták tettét „teljesen elfogadhatatlannak” ítélte.

(MTI / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!