Mégsem látogat Franciaországba III. Károly, mert a tüntetők a Versailles-i kastély ostromával fenyegetőztek
Mégsem látogat Franciaországba III. Károly, mert a tüntetők a Versailles-i kastély ostromával fenyegetőztek

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 24.
Biztonsági okokból el kellett halasztani III. Károly első hivatalos látogatását, amelyek során Macronnal is találkozott volna.

Ahogy arról beszámoltunk, Franciaországban már hónapok óta tartanak a tüntetések, több százezres utcai felvonulásokra és a hatóságokkal történő összecsapásra is sor került a Macron-kormány nyugdíjreformja miatt.

A francia kormány 62 évről fokozatosan 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt az országban, a lakosság egy része és a szakszervezetek azonban folyamatosan tiltakoznak a döntés ellen.

III. Károly király a napokban tett volna hivatalos látogatást Franciaországban, de Macron arra kérte a brit uralkodót, hogy halasszák el a programot a tüntetéshullám miatt.

A döntést biztonsági okokból hozták meg, miután a nyugdíjreform ellen tiltakozók és politikusok is a napokban arról beszéltek, hogy a Versailles-i kastélyba tervezett fogadást félbe fogják szakítani, a Bordeaux-ba tervezett programokat pedig beárnyékolta az, hogy a tüntetők megpróbálták felgyújtani a városházát.

"Egy jó kis általános sztrájkkal várjuk. Harcban vagyunk, és lesz győztes és vesztes" - utalt III. Károly tervezett franciaországi látogatására Olivier Besancenot baloldali politikus.

A brit uralkodó első hivatalos külföldi látogatásának a lemondására azonban praktikus oka is volt: a tüntetések miatt nem tudott volna beutazni a városközpontba, mert nem vállalta volna senki, hogy vezesse a villamost, és tiltakozók is elállhatták az útját, ami biztonsági kockázatot jelentett volna III. Károly és Kamilla számára.

Egyes források szerint a brit uralkodó eltökélt volt, hogy a tiltakozások ellenére is ellátogasson Franciaországba, de Macron telefonon kérte arra, hogy inkább maradjon az Egyesült Királyságban és halasszák el az útját.

Károly király franciaországi hivatalos látogatásának az elhalasztása (...) megalázó Macron elnök számára. Az országa anarchiába süllyed, és egyértelmű, hogy lehetetlen szavatolni a királyi pár biztonságát"

- nyilatkozta egy szakértő, Richard Fitzwilliams.

III. Károly a későbbiekben utazhat majd Franciaországba, és addig is jövő héten a tervezett németországi útjára sor fog kerülni.

(Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!