hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szülészorvos: a szívhangot hallva sok kismama meggondolja magát
Rengeteg életet menthet meg a módosítás
Szülészorvos: a szívhangot hallva sok kismama meggondolja magát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 15.
Történelmi áttörésnek számít a rendeletmódosítás, miszerint a művi terhességmegszakítás előtt a kismamának kötelezően meg kell hallgatnia a magzat szívhangját. A módosítás durva indulatokat generált az abortuszpárti oldalon, miközben várhatóan évente több ezer élet menthető meg ilyen módon.

Mindenképpen üdvözlendő lépés: ha csak egyetlen életet sikerül általa megmenteni, már megérte meghozni a rendeletet. De ennél több élet menthető meg szerintem, mert a saját praxisomban is azt láttam, hogy a szívhang meghallgatása után több kismama is meggondolta magát – mondta lapunknak egy fővárosi kórházban dolgozó, névtelenséget kérő szülész-nőgyógyász annak kapcsán, hogy a héten kijött belügyminiszteri rendelet értelmében módosul a művi terhességmegszakítás szabályozása. A beavatkozás akkor végezhető el, ha egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított lelet rögzíti: „Az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.” Ez lényegében azt jelenti, hogy a kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját – vagy más értelmezés szerint az orvosnak meg kell mutatnia a magzat ultrahangképét –, mielőtt a döntését véglegesíti.

Az abortuszpárti civil szervezetek és véleményvezérek indulatos – nemegyszer gyűlölködő – össztűz alá vették a „szélsőjobboldalinak” és „korlátozónak” titulált módosítást, és mindazokat, akik üdvözölték azt. A törvénymódosítást szerintük a nőgyűlölet motiválja, a nők megalázását szolgálja, és egyetlen életet sem fog tudni megvédeni. Ezzel szemben a tény az, hogy a magzati szívhang meghallgatása semmilyen módon nem korlátozza az abortusz végrehajtását, viszont segíti a nők önrendelkezését, hiszen több és pontosabb információhoz jutva felelősségteljesebb döntést tudnak hozni. (A magzatvédelmet övező mítoszokról lásd keretes írásunkat.) 

A fentebb idézett szülész-nőgyógyász elmondása szerint ő eddig is megkérdezte a kismamákat az abortuszt megelőző orvosi vizsgálaton, hogy nem akarják-e meghallgatni a magzat szívhangját, mégpedig arra a kevéssé ismert jogszabályra hivatkozva, hogy amennyiben elhalt a magzat, akkor visszakapják az abortusz 41 667 forintos térítési díját. „Ez hatni szokott, az évek alatt egyetlen esetben fordult elő, hogy egy anya ennek ellenére sem volt hajlandó a szívhang ellenőrzésére. Ugyanakkor sokan elbizonytalanodtak vagy meggondolták magukat azok közül, akik meghallották azt” – mondta. Hozzátette: az viszont számára is elgondolkodtató, hogy úgy tapasztalja, aránylag több elhalt magzat lehet az abortuszra jelentkező nők körében, mint általában a várandósok között.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!