hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Főpolgármester-helyettes: Jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg
Hogyan kezeli Budapest az energiaválságot? – interjú Kiss Ambrussal
Főpolgármester-helyettes: Jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 15.
A Főváros a kormányzat támogatásától teszi függővé azt, hogy elkerülheti-e év végén a technikai csődöt. Ennek gazdasági hatásairól, lehetséges takarékoskodási módszerekrõl, illetve arról kérdeztük Budapest általános főpolgármester-helyettesét, mit sír vissza az előző Orbán-kormányból.

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón többek között arról beszélt, hogy önkormányzati csőd esetén is működniük kell az alapszolgáltatásoknak, ha kell, a kormány beavatkozik, illetve végszükség esetén hitelt is vehetnek fel az önkormányzatok. Mennyiben bizalomkeltőek ezek a kijelentések a Főváros számára?

– Fontos leszögezni, hogy az önkormányzatoknál szétválik a működési és beruházási keret, beruházásra eddig is lehetett hitelt kérni kormányzati engedéllyel, működési hitel viszont nem volt. Az áram meg az élelmiszer mind működési pénzek, így értelmezve ez még nem jelent segítséget egyik önkormányzatnak sem.

Az alapprobléma az, hogy az önkormányzatok a Covidnak és a gazdasági válságnak köszönhetően ki lettek véreztetve - erről lehetne vitatkozni akár a kormány tagjaival, hogy mennyi volt ebből a kormányzati megszorítás, és mennyi a gazdasági válság, de az tény, hogy a kettő együtt elvette azt a szabad levegőt, amivel képesek lettünk volna gazdálkodni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!