hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Fosztogató, erőszaktevő, népirtó?” Mit adott a világnak a Brit Birodalom?
Kolonializmus régen és ma
„Fosztogató, erőszaktevő, népirtó?” Mit adott a világnak a Brit Birodalom?

Hongkong az 1840-es években, amikor a brit birodalom részévé vált. A gyarmatosítás a haladásnak is motorja volt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 09. 15.
Örülni a királynő halálának akkor is méltatlan, ha a kolonializmus öröksége valóban mérhetetlen szenvedéseket hordoz. Főleg azok részéről, akik egyúttal a másként működő, de nem kevésbé pusztító ideológiai gyarmatosítás úttörői.

Mi lehet természetesebb, mint az angol királynő halálhírének hallatán rögtön számonkérni rajta a gyarmatosítás összes bűnét? A New York Times például Maya Jasanoffnak, a Harvard történészprofesszorának írásával reagált az egyik utolsó nagy formátumú köz­életi szereplő távozásának hírére: „Nem kellene idealizálni a nevével fémjelzett korszakot. A királynő hozzájárult, hogy a dekolonizáció véres története feledésbe merüljön.”

Az egyik „legempatikusabb” megjegyzés Uju Anyától, a Carnegie Mellon Egyetem professzorától, a „sokszínűség és befogadás szakértőjétől” származik. Még Erzsébet halálának bejelentése előtt írta a Twitteren: „Hallom, egy fosztogató, erőszaktevő, népirtó birodalom uralkodója végre feldobja a talpát. Legyen elviselhetetlen a fájdalma.”

Jemele Hill, az Atlantic magazin szerzője szintén úgy gondolta, a pillanat alkalmas az erkölcsi pózolásra: „Az újságírók felelőssége, hogy emberek örökségét kontextusba helyezzék, ezért abszolút helyénvaló megvizsgálni a királynőt és szerepét a kolonializmus pusztító hatásában.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!