hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Találkozás Frank Mariann-nal, a „Csodarabbik útja” projektvezetőjével
Tokaj-Hegyalján, a Csodarabbik útján
Találkozás Frank Mariann-nal, a „Csodarabbik útja” projektvezetőjével

Fotó: Bereczki Enikô

2022. 09. 14.
A szüret Tokaj-Hegyalján szeptemberben kezdődik most is, ahogy száz éve, amikor zsidó borkereskedők is éltek itt.  Leszármazottjaikkal sajnos csak zarándokként találkozhatunk itt. Frank Mariann kalauzol el nemcsak helyben, hanem a történelemben is.

Tokaj-Hegyalja számos csodás helyszínt tartogat a turistáknak, különösen ősszel. Mádon járva megannyi régi épületet láthatunk a központban új pompájában. Pályázati beruházások táblái hirdetik, hogy kiemelt támogatást kapnak nemcsak a borászatok, hanem a kulturális épületek is. Kár tagadni, hogy van néhány étterem, amelyet hiába kerestünk fel. Az itteniektől megtudjuk, a járvány alatt zártak be.

 Aki ellátogat Olaszliszkára és főként Bodrogkeresztúrra, különleges meglepetésben lehet része: hihetetlen, de mintha Izraelben járna: héber feliratok a házakon, számtalan bérelt autó, bennük, vagy az utcán sétálva ortodox zsidók. Keresztúron még egy kóser konyhára is bemerészkedik a kíváncsi újságíró. Kedvesen fogadnak, a helyi alkalmazott megkérdezi a New Yorkból ide költözött rabbit, be lehet-e jönni a fáradt utazónak. Engedik, így elfogyasztunk egy marhaszeletet gerslivel, ami a helybéli, a kóser szabályokra kiokított szakácsnő munkáját dicséri. Pénzt nem kérnek érte, de van egy kis persely, ahová beteszünk egy összeget. Pár száz méterrel fentebb egy másik ortodox közösség épít mikvét, rituális medencét. Ott is nyitva áll egy kávézó, ahová bekukkantunk. A zsidó nem térítő vallás, így nemigen foglalkoznak velünk, de már hozzászoktak az érdeklődő idelátogatókhoz. Elvonulnak egy másik terembe imádkozni, hiszen főként ezért vannak itt. Tokaj-Hegyalja hászid zsidó vallási központ lett az elmúlt két évtizedben. Ezzel párhuzamosan a környéken található számos zsidó emlékhely, épület és temető megújult külsőt kapott, ahogyan a mádi zsinagóga is. Frank Mariann Budapestről költözött Mádra a családjával, hogy a „Csodarabbik útja” projektet vezesse, és a Mádi Rabbiházat működtesse. Az izraeli tanulmányainak köszönhetően a zsidó vallást és kultúrát jól ismerő, héberül, angolul is folyékonyan beszélő projektvezető vezetett körbe, bemutatva az épületet és a tokaj-hegyaljai zsidóság történetét. Választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy mi áll a helyi vallási turizmus felélénkülésének hátterében.

Nők és gyerekek is hordták a köveket

Mint elmondta, a zsidók a 18. század elején kezdtek letelepedni, de már ezt megelőzően is jártak itt zsidó borkereskedők, akik kifejezetten azért jöttek, mert tudták, hogy milyen jó minőségű borokat készítenek Tokaj-Hegyalján: „Már korábban is kereskedtek a tokaj-hegyaljai borokkal, de abban az időben még nem tudtak itt letelepedni. Majd változott a politikai helyzet, elsősorban Galíciában – ahonnan jöttek, és ahol pogromokkal üldözték őket – és ez volt az az időszak, amikor már Magyarország is megnyitotta a határait. Keresniük kellett egy nemest, földbirtokost, aki úgynevezett szponzorációt adott a zsidóknak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!