hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltűnt családok nyomában: kik voltak a Holtzerek?
Helyszíni riport a Szegedi Zsinagóga időszakos, január 31-ig megtekinthető kiállításáról
Eltűnt családok nyomában: kik voltak a Holtzerek?

Holtzer Tivadar SZAK (Szegedi Atlétikai Egyesület) igazolványa(Fotó: Holtzer család)

2022. 01. 20.
Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. ez alkalomból a Szeged történelmében meghatározó szerepet játszó Holtzer családra emlékezünk.

Amikor a 20. századi zsidóságról beszélünk, hajlamosak vagyunk csupán a soá szörnyűségeire fókuszálni, annak ellenére, hogy a második világháborút megelőzően számos zsidó személyiség és család játszott fontos szerepet a magyar közéletben, a tudományos, gazdasági és kulturális világban. A Holtzer család is hozzájárult Magyarország, azon belül Szeged polgárosodásához, felvirágzásához.

A 19. század második felében felgyorsult a magyarországi zsidók emancipációja. Szeged a neológ zsidóság egyik fellegvára volt olyan rabbikkal, mint Lőw Lipót és Lőw Immánuel, akik a mozgalom élére állva szorgalmazták a zsidóság egyenjogúsítását. Holtzerék is ebben a szellemi és kulturális közegben munkálkodtak, olyan asszimilált családként, akik számára a zsidó hitük és hagyományaik megélése mellett ugyanolyan hangsúlyos – sőt időnként még hangsúlyosabb is – volt a magyar nemzeti identitásuk.

Családtörténeti kiállítás a frigyszekrény mögött

A Szegedi Zsinagógában időszakos kiállításokon keresztül mutatják be az egykori zsidó családokat, akik fontos szerepet játszottak a város életében. Az ötlet még Lednitzky András, a szegedi zsidó hitközség korábbi vezetője elnöksége alatt született meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!