WHO főigazgató-helyettes a Heteknek: még mindig csak feltételezések vannak a vírus eredetéről
Jakab Zsuzsanna beszélt az USA-val való viszonyról, a WHO-t ért vádakról és a várható jövőről is
WHO főigazgató-helyettes a Heteknek: még mindig csak feltételezések vannak a vírus eredetéről

Forrás: WHO/Franz Henriksen

2020. 09. 07.
Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese a Heteknek adott interjújában elmondta, kulcsfontosságúnak tartja, hogy az elkészülő oltóanyaggal elsőként a legveszélyeztetettebb csoportokat oltsák be: az időseket, krónikus betegeket és egészségügyi dolgozókat. 

Azzal kapcsolatban, hogy az újrafertőződésről szóló hírek függvényében mennyire lehet hatékony oltóanyagról beszélni, a WHO vezetője elmondta, hogy éppen azért kísérleteznek két dózisú oltásokkal is, mert nem tudják biztosan, hogy egy ellenanyag vajon mennyi ideig ad immunitást. Mint mondta, a mintegy 170 oltóanyag-kísérlet első végleges eredményei fél éven belül várhatók. 

A második hullámmal szembeni védekezésben Jakab kiemelte, hogy óriási az egyéni felelősség szerepe.

"Az ismert óvintézkedések minden eddiginél fegyelmezettebb betartásán múlik a járványhelyzet alakulása: maszkviselés, fizikai távolságtartás, kézmosás, környezet fertőtlenítése, zárt térben való együttlétek redukciója"

- fogalmazott. Hozzátette, éppen ezért veszélyesek a tömeges összejövetelek, ahogy a horvát tengerparti szórakozóhelyek esete is ezt erősíti meg. 

Mint mondja, nehéz megbecsülni, hogy mekkora a fertőzöttség aránya, hiszen a közzétett adatok csak azt jelölik, akiket teszteltek. "Szisztematikusan sehol sem szűrik a teljes lakosságot" - magyarázta. 

A WHO-t ért kritikákkal kapcsolatban Jakab Zsuzsanna elmondta, hogy nagyon sokat dolgoznak azon, hogy az Egyesült Államokkal visszaálljon a korábbi kapcsolat. "Nem elegendő, ha az amerikaiak csak befelé fordulnak és a nemzeti kérdéseket koordinálják" - fogalmazott. A vírus eredetét övező elméletekkel kapcsolatban azt emelte ki a szakember, hogy a WHO főigazgatója már januárban a helyszínre látogatott, míg tavasszal egy csoport pedig a kínai válaszlépéseket vizsgálta ki.

"Egy csoportunk pedig nemrég ment oda azért, hogy a kínaiakkal együttműködve a vírus eredetét kutassa, mivel erről még mindig csak hipotézisek vannak."

A teljes interjú a Hetek aktuális lapszámában, illetve előfizetést követően online is elolvasható.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!