Amerikának elege lett, kilép a WHO-ból
Trump szerint a szervezet rosszul kezelte a koronavírus-járványt és részrehajló magatartást tanúsított Kína iránt
Amerikának elege lett, kilép a WHO-ból

Donald Trump és Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 08.
Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból - jelentette kedden amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva több amerikai médium is, köztük a The Wall Street Journal.

Az értesülések szerint a kilépés egy év múlva, 2021. július 6-án lép életbe. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a kilépő országnak egy évvel a hivatalos kilépés előtt kell értesítenie erről az ENSZ szakosított szervezetét, és a döntés hatályba lépéséig eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek. 

Eltussolások, hazugságok, részrehajlás

Donald Trump amerikai elnök áprilisban jelezte először a kilépési szándékot. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy az amerikai kormányzat megítélése szerint a WHO rosszul kezelte az új típusú koronavírus világjárványát, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett, és részrehajló magatartást tanúsított Kína iránt, ahonnan a járvány kiindult.  

Ahogy arról már korábbi cikkeinkben írtunk, sorra kerülnek a felszínre bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy a vírus már jóval előbb megjelent, mint azt Kína hivatalosan elismerte, illetve az Egészségügyi Világszervezet bizonyos munkatársai is fontos tények eltussolásáról nyilatkoztak a sajtónak.

Három évvel ezelőtt, amikor Tedros Adhanom Ghebreyesus indult a WHO vezető posztjáért, kiderült, hogy annak idején, egészségügyi miniszterként eltussolt három kolera-járványt is hazájában, Etiópiában. A New York Times akkori cikkében azt írta, ez súlyosan alááshatja az ügynökség vezetéséért folytatott ambícióit. 

Nem mindenki tartja jó döntésnek

A lépés még az előtt bírálatot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a Fehér Ház is hivatalosan nyilvánosságra hozta volna.

Bob Menendez demokrata párti szenátor ugyanis a Twitteren közzétette, hogy a kilépési értesítésről tájékoztatták a kongresszust. Menendez szerint a döntés helytelen volt. Mint írta: "ez nem fogja megvédeni sem az amerikai életeket, sem az amerikai érdekeket".

A világszervezet munkáját támogató ENSZ Alapítvány elnöke, Elizabeth Cousens kedden délután közleményt adott ki, amelyben úgy vélekedett: az amerikai kormányzat lépése

"az évszázad legnagyobb közegészségügyi válsága közepette rövidlátó, szükségtelen és vitathatatlanul veszélyes".      

 

Kedden este Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: választási győzelme esetén, elnöksége "első napján" semmisnek nyilvánítja Trump kilépésről szóló döntését.

"Az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak, ha Amerika kötelezettséget vállal a világ egészségének erősítésében. Elnökségem első napján ismét csatlakozni fogok a WHO-hoz, és megerősítem a világban betöltött vezető szerepünket"

 

- fogalmazott Biden. 

Az 1948-ban létrehozott WHO - amely a világ elő globális egészségügyi szervezete - 2020. január 4-én figyelmeztetett először a kínai Vuhanban felbukkant koronavírus-járványra.

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!