Eltitkolt járványok? Bizarr múltja van a WHO igazgatójának
Az etióp szakembert már évtizedek óta komoly kritikák övezik
Eltitkolt járványok? Bizarr múltja van a WHO igazgatójának

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 13.
Három évvel ezelőtt, amikor indult az Egészségügyi Világszervezet vezető posztjáért, kiderült, hogy annak idején, egészségügyi miniszterként eltussolt három kolera-járványt is hazájában, Etiópiában. A New York Times akkori cikkében azt írta, ez súlyosan alááshatja az ügynökség vezetéséért folytatott ambícióit. 
 
Aztán mégsem ásta alá. A vádakat Tedros Adhanom Ghebreyesus-szal szemben egy prominens egészségügyi szakértő fogalmazta meg, aki egyúttal az egyik rivális igazgatójelölt, Dr. David Nabarro informális tanácsadója is egyben. 
 
Tedros a felmerült vádakat akkor tagadta, és csalódottságát fejezte ki, hogy a másik jelölt tábora (amelyben magas rangú brit egészségügyi hivatalnokok is voltak) ilyen eszközökhöz folyamodott a kampányban
 
Tízezrek fertőződtek meg, a kormány tagad
 
Etiópiának nagy múltja van a kolera járványok eltussolásában, ezek közül néhány fertőzés-hullám éppen Tedros felügyelete alatt történt. 2007-ben például az AP hírügynökség tájékoztatása szerint csak Etiópiában 680 ember halálát okozta a kolera-járvány, amely során 60 ezren fertőződtek meg. Az ENSZ komoly nyomást helyezett a helyi Egészségügyi Minisztériumra, amely nem kívánta kihirdetni a veszélhelyzetet a nyilvánvaló jelenség ellenére sem. Az ügy azért is kavart nagy vihart, mert a szomszédos Szomália és Kenya is érintett volt már a járványban, miközben az etióp hivatalnokok tagadták, hogy a megbetegedéseknek köze van a kolerához, a járványt csak "vizes hasmenésnek" titulálták. A tesztek eredményeit azonban nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni. 
 
Interjúnkat egy Vuhan közelében élő aktivistával arról, hogy miként manipulálja Kína a járvánnyal kapcsolatos adatokat - ezen a linken olvashatja. 
 
Nabarro 2017-ben a New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy Etiópiában jelenleg is járvány tombol, amit következetesen tagadnak a hivatalnokok. A tanácsadója, Lawrence O. Gostin (a Georgetown Egyetem egyik intézetének igazgatója) elmondta, leginkább amiatt aggódik, hogy a WHO "elveszítheti a legitimitását", hogyha egy ilyen hátterű személy kerül az élére. 
 
Tedros 2005 és 2012 között volt Etiópia egészségügyi minisztere, egy interjúban tagadta, hogy elhallgatott volna kolera járványokat. Ő is úgy fogalmazott, a 2006-os, 2009-es és 2011-es megbetegedések esetén mindössze "híg hasmenésről" volt szó, ráadásul olyan területeken, ahol a labortesztelés "nehézkes" volt. 
 
Védik a turizmust és az exportot, ezért hallgatnak
 
Ugyanakkor a WHO illetékesei nem hivatalosan komoly aggodalmukat fejezték ki a lapnak, hogy az etióp kollégáik egyszerűen nem mondanak igazat a járvánnyal kapcsolatban. A kolera tesztelése egy rendkívül egyszerű és viszonylag gyors (két napos) folyamat.
 
A korábbi járványok idején a The Guardian és a Washington Post is meg nem nevezett etióp hivatalnokokról írt, akik kifejezetten nyomást helyeztek a segélyszervezetekre, hogy ne használják a "kolera" kifejezést és ne jelentsék a megbetegedések valódi számát. Ennek ellenére külső szakértők bizonyos székletmintákból kimutatták a kolerát. Amikor a környező országokban is megjelent ez a hasmenős járvány, ott is mindenütt koleraként azonosították. 
 
A Nemzetközi Egészségügyi Szabályozás ugyan előírja a WHO tagországok számára, hogy pontosan jelentsenek a különböző kitörésekről, a WHO tulajdonképpen nem sokat tud tenni, hogyha az adott ország nem ad más információt. Éppen ezért a múltban már rengeteg alkalommal voltak elhallgatások részben azért, hogy elkerüljék az beutazási tilalmakat, amely a turizmust és az élelmiszer exportot is komolyan érintené, de olykor csak az egyszerű nemzeti büszkeség is elég ahhoz, hogy némaságba burkolózzon egy-egy ország. 
 
Arról, hogy Kína miként titkolta el a 2019-es koronavírus járvány kirobbanásának körülményeit és valódi számát, valamint miként befolyásolta a WHO-t a rezsimmel kapcsolatos kommunikációban, a Hetek aktuális  számában írtunk.
 
Tedros, Clinton és a "gyarmatosítók"
 
Tedros a vele szemben megfogalmazott vádakat James B. Comey egykori FBI igazgató bejelentéséhez hasonlította, aki éppen az amerikai választás előtt jelentette be, hogy újraindítja a nyomozást Hillary Clinton privát email szervereinek ügyében. Riválisa, a brit Nabarro támogatóival kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, "ez tipikus gyarmati gondolkozásmód, amelynek célja, hogy minden áron nyerjenek akár a fejlődő országból érkező jelölt hiteltelenítésének árán."
 

A WHO a jelenlegi járvány elterjedésében játszott szerepéről és felelősségéről, a Hetek pénteken megjelenő lapszámában olvashatnak.

 
(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!